Hoe leer ik coachend leidinggeven?

Praktische handvaten om je medewerkers te coachen
Personeel aansturen is geen simpel trucje dat je ‘even’ onder de knie krijgt. Je wil leiderschap uitstralen en je wil doeltreffend zijn. Wat dacht je van coachend leidinggeven?
Leidinggeven is topsport
Marc Lammers, oud bondscoach van het Nederlandse hockeyteam, zegt dat coaching te maken heeft met durf, leiderschap, samenwerken en je kwetsbaar opstellen. En ook als leider mag je af en toe best een kritische blik op jezelf werpen. Dat maakt je een betere leidinggevende. Coachend leidinggeven in een bedrijf werkt natuurlijk anders dan in de topsport, maar als ondernemer kun je een hoop leren van topcoaches. Want ook jij kunt lef tonen, samenwerken en je kwetsbaar opstellen om je doelen te bereiken.
 
Wat is coachend leidinggeven?
Coachend leidinggeven draait erom dat je in staat bent jouw medewerkers beter te laten presteren en hun leervermogen te vergroten. Dit doe je niet door ze te vertellen wat ze moeten doen, maar door gesprekken te voeren. In deze gesprekken stel je samen met je medewerkers doelen op en geef je feedback op de behaalde resultaten. Deze beoordelingsgesprekken zorgen voor openheid en vergroten de zelfstandigheid van medewerkers. Na het gesprek weten zowel jij als je werknemer waar jullie aan toe zijn en wat de verwachtingen zijn.
 
Wanneer werkt coachend leidinggeven?
Coachen is altijd goed, omdat je personen op die manier motiveert. Maar bij slecht gemotiveerde of ondeskundige medewerkers is het echt een oplossing. Je overtuigt een werknemer van zijn kunnen, moedigt hem aan en gaat een gesprek aan om zijn onzekerheden te ontdekken en naar een oplossing te zoeken. Als leidinggevende werk je voornamelijk resultaatgericht. Door betrokken te zijn bij medewerkers en ze meer verantwoordelijkheid te geven, voelen zij zich beter gewaardeerd, waardoor ze beter zullen presteren.
  
Bron: MKB Cursus & Training en Ernst & Young

Dossiers

Hoe ga ik met mijn personeel om?

Personeelmanagement biedt hulp
Het lijkt simpel om op een goede manier leiding te geven aan je personeel, maar het is meer veelomvattend dan je denkt. Organiseren, leidinggeven en...

Praat met ons mee op

MKB Servicedesk
Postadres
Postbus 40273
3504 AB Utrecht

Bezoekadres:
Reactorweg 9a
3542 AD Utrecht
Tel: 088 652 00 50

Toegevoegd

U kunt verder winkelen of de bestelling afronden.

Afronden
MKB Servicedesk maakt gebruik van cookies
/7158/cookieverklaring-mkb-servicedesk.htm
 Meer informatie
 Melding sluiten