Hoe ga ik met mijn personeel om?

Personeelmanagement biedt hulp

03 augustus 2012

Het lijkt simpel om op een goede manier leiding te geven aan je personeel, maar het is meer veelomvattend dan je denkt. Organiseren, leidinggeven en motiveren van medewerkers: het hoort er allemaal bij.

Wat wil het personeel?

Waar een baas bedrijfsuitjes, feestjes en andere informele gebeurtenissen het leukste vindt dat hij ooit voor zijn personeel heeft gedaan, stellen werknemers andere momenten op prijs. Zij vinden het belangrijker dat een baas aandacht heeft voor ontwikkelingen, de mogelijkheid biedt om een opleiding te volgen, even een praatje maakt uit persoonlijke interesse en iemand welgemeend bedankt. Dit blijkt uit onderzoek van Driessen HRM_Payroll (2011). Hoe ga jij om met jouw werknemer en weet jij wat zij belangrijk vinden in hun relatie met jou?

Wat is personeelsmanagement?

Personeelsmanagement is de manier waarop jij jouw personeel inzet, stimuleert en ontwikkelt om jouw strategie en beleidsdoelen te realiseren. Het is hierbij van belang dat je personeel beloont, zorgt voor hun welzijn en veiligheid en dat je ze de mogelijkheid geeft om te ontwikkelen. Dit doe je, zodat jij jouw doelstellingen behaalt.

Daarnaast is het ook belangrijk dat jouw personeel eigen doelstellingen en ambities waar kan maken. Zij moeten zich persoonlijk kunnen ontwikkelen, werken onder goede arbeidsvoorwaarden en in prettige arbeidsomstandigheden.

Waarom is personeelsmanagement belangrijk?

Jouw medewerkers zijn er voor jou als ondernemer, maar jij als ondernemer moet er ook zijn voor jouw mensen. Daarom is een goed personeelsmanagement van belang. Als een werknemer zich fijn voelt op de werkplek, leuke collega’s heeft en zich gewaardeerd voelt, zal hij vrolijk op het werk verschijnen en productiever zijn dan iemand die met tegenzin naar het werk gaan.

Door een goed personeelsmanagement te handhaven kun je kennis en vaardigheden van medewerkers optimaal benutten, inzetten en ontwikkelen, voor een hoge productiviteit zorgen, grote betrokkenheid creëren, een efficiënte werkwijze hanteren, ziekte voorkomen en (tevreden) werknemers vasthouden.

Hoe zorg ik voor een goed personeelsbeleid?

Een goed personeelsbeleid organiseren is geen makkelijk karwei en gaat veel verder dan een functioneringsgesprek en af en toe een compliment. Wil je een goed personeelsbeleid voeren, dan moet je nadenken over vragen als:

  • Hoe zorg ik voor gemotiveerd personeel?

  • Wat doe ik tegen gedemotiveerd personeel?

  • Hoe ga ik om met liefdesrelaties op de werkvloer?

  • Hoe haal ik het beste uit mijn werknemers?

  • Hoe ga ik om met thuiswerken en flexwerken?

  • Hoe ontsla ik een werknemer?

Kortom, personeelsbeleid omvat alles wat te maken heeft met de relatie tussen ondernemer en werknemer.