Wat heb je nodig om in het openbaar vervoer te kunnen werken?

Ik ga op reis en ik neem mee...

30 januari 2013

Mobiel werken kan overal, dus ook in de tram, bus, metro of trein. Onderweg naar je werk of naar een afspraak check je even je mail lees je snel een document door. Welke tools kun je daar het beste voor gebruiken?

Voordat je op weg gaat, is het goed om te bedenken hoe lang je onderweg bent en wat je in die tijd wil doen. Afhankelijke daarvan kan je bepalen welke apparatuur je nodig hebt.

Smartphone

De smartphone is als het ware een telefoon en kleine zakcomputer ineen. Je kunt er niet alleen mee bellen, maar ook je mail checken, je agenda beheren en op het internet surfen. De smartphone is een ideaal instrument om tijdens kortere bus- of treinreizen je mail af te handelen of nog even snel iets door te kunnen lezen.

Laptop

Als je langer onderweg bent, en bijvoorbeeld in de trein aan het werk wilt (aan documenten werken, complexere programma's wilt gebruiken of lange mails wilt schrijven), is het handiger om je laptop mee te nemen. Daarmee kan je alles doen wat je ook op kantoor of thuis zou kunnen doen, mits je een internetverbinding hebt.

Internet

In de trein kan je via een draadloos netwerk verbinding maken met internet. Om met je smartphone op het internet te kunnen, maak je gebruik van het UMTS-netwerk. De prijs die je voor het internetten betaalt is afhankelijk van het abonnement dat je hebt afgesloten. Als je met je laptop wil surfen, heb je een mobiel internetabonnement nodig. Je krijgt dan een modem dat je in de usb-poort van je laptop kan steken. In combinatie met een abonnement heb je dan overal toegang tot het internet. 

Sinds kort rijdt er ook een beperkt aantal treinen door Nederland met gratis internet via een WiFi-verbinding. Als je smartphone of laptop deze techniek ondersteunt, kan je hier kostenloos gebruik van maken.

In het artikel 'Van welke technische middelen kan ik gebruik maken bij mobiel werken?' lees je meer over de verschillende technische middelen.

Tips

  • Bedenk goed wat je onderweg wilt doen: alleen je mail checken of uitgebreid aan documenten werken? Pas je ‘uitrusting’ daar op aan;

  • In de trein kan er natuurlijk altijd iemand naast je komen zitten. Probeer te voorkomen dat je buurman of –vrouw mee kan lezen, zodat gevoelige informatie niet voor iedereen te zien is;

  • Zorg voor volle accu's of batterijen bij vertrek, er is niets vervelender dan een lege batterij;

  • Wees zorgvuldig met je spullen, laat je smartphone of laptop niet in de trein liggen.

Persoonlijk advies! Uw persoonlijke adviseur van Vodafone geeft u graag advies over communicatie-oplossingen die u helpen mobieler en slimmer te ondernemen en kostenbesparing te optimaliseren.