Wat is cloud computing?

De voordelen van software as a service

04 februari 2020

Voor de kleine zelfstandige die zich geen systeembeheerder kan veroorloven kan het handig zijn om online software te gebruiken. Zeker als je op afstand wilt samenwerken is cloud computing een uitkomst.

Whitepaper Benut je online kansen: cloud computing

Cloud computing

Cloud computing is een verzamelnaam. In essentie komt het erop neer dat software en documenten die vroeger op de pc stonden, verhuizen naar het internet. Cloud computing is de laatste jaren sterk in opkomst. Er verschijnen steeds meer applicaties die alleen nog op de server van de aanbieder staan en dus niet meer gedownload worden; de gebruiker gebruikt deze applicaties via internet. Software as a Service (SaaS) is een onderdeel van cloud computing; in dit geval gaat het om software die via internet wordt gebruikt.

Ook Platform as a Service en Infrastructure as a Service vallen onder cloud computing. Bij de laatste twee vormen is het mogelijk voor ontwikkelaars om zelf aanpassingen te doen aan de software; in feite een integratie van cloud computing en open source software.

Betalen naar gebruik

SaaS is vaak vele malen goedkoper dan reguliere software, omdat er geen dure licenties moeten worden aangeschaft. Bovendien betaal je naar gebruik; je betaalt dus alleen voor wat je ook daadwerkelijk gebruikt. Je betaalt dus niet meer voor complexe functies die je toch nooit gebruikt of voor medewerkers die het programma nooit gebruiken.

Als gebruiker van de software heb je bovendien weinig eigen onderhoud en kennis nodig omdat de software op een externe server staat en de leverancier eigendom van de software blijft. Je hoeft met SaaS dus geen systeembeheerder in de arm te nemen. Doordat de software online draait en voortdurend wordt bijgewerkt is de efficiency ook nog eens vele malen hoger.

Samenwerken

Met SaaS heb je op elke locatie toegang tot je bestanden. Dit is ten eerste heel veilig omdat je daardoor nooit bestanden kwijt bent bij een crash of diefstal. Ten tweede kan SaaS erg nuttig zijn om samen te werken met collega’s of andere ondernemers. Je hoeft elkaar niet voortdurend documenten te mailen en er is ook geen gevaar van het werken in oude versies van documenten. Een nadeel kan zijn dat je documenten niet bereikbaar zijn bij het wegvallen van de internetverbinding. Zorg daarom altijd voor een backup van je bestanden.

Voorbeelden van SaaS zijn webmailprogramma’s zoals Hotmail en Gmail, kantoorsoftware als Google Apps en Microsoft Projectplace en CRM-software van Salesforce.

Lees alles over de praktische voordelen van cloud computing in het whitepaper 'Benut je online kansen: cloud computing'