Hoe kan ik internet gebruiken op een smartphone?

Mobiel internet op 3 verschillende manieren

21 augustus 2012

Met een smartphone kun je vrij eenvoudig gebruik maken van internet. Er zijn daar verschillende manieren voor: open internet, push email en het gebruik van applicaties.

Whitepaper 'Benut je online kansen: communicatie'

Open internet

Wanneer je toegang hebt tot een WiFi connectie en/of gebruik maakt van mobiel internet op je smartphone, dan heb je eenvoudig toegang tot open internet. Via deze weg kun je webpagina's bezoeken en je webbased emailprogramma's zoals gmail en hotmail openen. Vrijwel alle smartphones bieden deze mogelijkheid. Voor het gebruik van mobiel internet op je telefoon moet je een datacontract afsluiten met je mobiele aanbieder.

Push email is een systeem waarbij nieuwe email meteen zichtbaar wordt weergegeven op je smartphone. Wanneer je een nieuw berichtje ontvangt dan krijg je, afhankelijk van je toestelinstellignen, een seintje op je smartphone door middel van een toon en een visueel symbool. Mail je met bijvoorbeeld Hotmail, Gmail of Yahoo, dan wordt je postvak automatisch gesynchroniseerd met het postvak op je pc. Je ontvangt dus je e-mail op je computer EN op je smartphone. Naast de smartphone die push email ondersteunt, moet ook de mailserver geschikt zijn voor push email om van deze service gebruik te kunnen maken. Ook moet het contract met je mobiele aanbieder hierin voorzien.

Applicaties

Een applicatie is niets meer dan software waarmee je een bepaalde taak kunt uitvoeren. Er zijn vele verschillende applicaties beschikbaar. Je kunt vaak voor enkele euro's een applicatie downloaden en gebruiken. Ook kun je een 'app' relatief eenvoudig zelf (laten) bouwen, of via open source een bestaande applicatie aanpassen. In het bedrijfsleven worden applicaties op de smartphone bijvoorbeeld gebruikt voor online voorraadbeheer en het registreren van klachten. Maar je kunt ook denken aan applicaties om makkelijk notities te bewaren, of om te twitteren.