'Ondernemer moet voor de klas'

Onderwijs en bedrijfsleven moeten meer samenwerken

14 juli 2010

MKB-Nederland vindt dat het beroepsonderwijs en het bedrijfsleven beter moeten gaan samenwerken. Voorzitter Loek Hermans: 'Ik zou ondernemers bijvoorbeeld willen vragen om eens een paar uur per week of per maand voor de klas te gaan staan.'

Maandag overhandigde Loek het rapport 'Prikkelen tot meer en beter' aan staatssecretaris van Onderwijs, Marja van Bijsterveldt. Daarin staan de resultaten van het onderzoek dat MKB-Nederland en VNO-NCW hebben gedaan naar de relatie tussen het mbo en het bedrijfsleven. En wat blijkt? De rol van het bedrijfsleven is in de loop der jaren steeds kleiner geworden. 'En dat terwijl ondernemers juist heel veel kennis hebben en dat ook leuk vinden om over te dragen', vertelt Loek aan MKB Servicedesk tijdens een bezoek aan Loek.

Ondernemer, meld je!

Om ervoor te zorgen dat de rol van het bedrijfsleven binnen het beroepsonderwijs groter wordt, moet de huidige wet- en regelgeving worden aangepast. Deze voldoet namelijk onvoldoende aan de wensen van het bedrijfsleven, zo staat in het rapport. Maar aanpassen van de regels is niet genoeg. De mbo's in Nederland moeten zich ook meer bewust worden van het belang van samenwerking met ondernemers. MKB-Nederland en VNO-NCW vragen ondernemers daarom actief samen te werken met het onderwijs, door bijvoorbeeld voor de klas te gaan staan. 'Help mee om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren. Meld je bij MKB-Nederland of een vmbo of mbo in Nederland', aldus Loek. 

Wat denk jij? Moeten ondernemers meer voor de klas staan? En ben je zelf bereid dit te doen? Laat het weten, we zijn benieuwd!