Zzp-trainers willen 0 procent btw

Column Emily Palmer | Teken de petitie

06 augustus 2013

Kort beroepsonderwijs is sinds 1 juli 2010 belast met 19 procent btw en sinds 1 oktober 2012 met 21 procent. Wil jw toch btw-vrij trainingen aanbieden, dan moet je ingeschreven staan bij het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs. Doen?

Zzp-trainers kunnen zich alleen als zzp'er inschrijven als zij uitsluitend als onderaannemer werken en dus geen eigen klanten hebben. Dit sluit niet aan op de praktijk. Waarom het CRKBO (Centraal Register Kort Beroepsonderwijs) toch deze definitie van het begrip zzp’er hanteert, is onduidelijk. Een woordvoerder moest mij het antwoord schuldig blijven toen ik hem er op een bijeenkomst naar vroeg. Veel zelfstandigen verzorgen ook trainingen voor directe klanten en moeten zich daarom inschrijven als instelling, wat gepaard gaat met buitenproportionele kosten en een zware audit. Kortom, zzp-trainers worden door het register ernstig benadeeld.

Zzp-trainers willen 0 procent

Organisaties als FNV Zelfstandigen, PZO en ZZP-Nederland zijn al een tijd in overleg met het ministerie van Financiën, het CRKBO en het CPION (verantwoordelijk voor de audit) om tot een heldere en toegankelijke regeling te komen. Tot nog toe zonder resultaat. Gek genoeg wordt er in de media nauwelijks over dit probleem gerept, en ook het ministerie van Financiën laat niet van zich horen.

Bovendien wil het ministerie de petitie ‘Zzp-trainers willen 0%’ niet in ontvangst nemen. In deze petitie wordt gepleit voor aanpassing van de inschrijfvoorwaarden van het register om zo een eind te maken aan de onrechtvaardige situatie. Hoewel de overheid verantwoordelijk is voor het besluit, legt zij de verantwoordelijkheid van de implementatie ervan bij het CRKBO en het CPION, die echter geen duimbreed willen wijken. Inmiddels zijn er overigens wel kamervragen gesteld door de SP, dus wie weet wat het nieuwe jaar brengt

Waar maak ik me druk om

Misschien vraag je je af waarom het zo belangrijk is om geen btw te hoeven rekenen. Als je alleen bedrijven als klant hebt, is de nieuwe regeling waarschijnlijk geen probleem, maar voor trainers die particuliere klanten hebben of voor instellingen werken die niet btw-plichtig zijn (bijvoorbeeld omdat ze ingeschreven staan in het register), betekent het simpelweg dat ze 21 procent duurder worden als zij wel btw moeten rekenen. En dat heeft onvermijdelijk een groot verlies van opdrachten tot gevolg…

Zelf heb ik ervoor gekozen me niet in te schrijven; althans, zolang de inschrijfvoorwaarden niet veranderen. Door de nieuwe regeling ben ik weliswaar een aantal taleninstituten als klant kwijtgeraakt, maar gelukkig heb ik nog genoeg klanten die de btw weer kunnen aftrekken of bereid zijn wat extra’s te betalen.

Toch wil ik graag dat deze kwestie de aandacht krijgt die ze verdient, en ik hoop dat de staatssecretaris van Financiën, de heer Frans Weekers, de petitie alsnog van me wil aannemen. Een mooie wens voor het nieuwe jaar! O, en teken je de petitie ook?

Auteur

Emily Palmer