Wat heb ik aan Human Resource Management?

Ook in het mkb leidt een goed personeelsbeleid tot hogere omzet
Goed personeelsbeleid verhoogt de omzet. Dat blijkt keer op keer uit onderzoeken. Maar, die worden vooral uitgevoerd bij grote bedrijven. Geldt dat ook voor het MKB? Deels....

Zo'n 25 jaar geleden werd de term Human Resource Management uitgevonden. Volgens deze benadering van het personeelsbeleid is 'de medewerker geen kostenpost maar een voorwaarde, die productie mogelijk maakt'.

 

Met deze filosofie als basis werden vele instrumenten ontwikkeld op het gebied van in-, door- en uitstroom van personeel. Onderzoeken bevestigden steeds weer dat goed personeelsbeleid rendabel is. Maar die HRM-onderzoeken werden vooral bij grote bedrijven en multinationals uitgevoerd.

 

Doorvertalen

 

Hoe zit dat bij het MKB? Kunnen we de kennis van het HRM één op één doorvertalen naar kleinere ondernemingen? Het antwoord is niet zo eenvoudig... Denk met name vanwege de doorstroommogelijkheden. Die zijn in het mkb immers beperkt(er).

 

Natuurlijk is er ook in het mkb onderzoek gedaan op personeelsgebied. Ik haal graag een onderzoek aan van De Kok en Telussa. Zij onderzochten nu net de vraag of de bestaande HRM-instrumenten ook binnen het mkb tot een beter bedrijfsreslutaat leiden. Hun antwoord was duidelijk. Jazeker.

 

 

Succesvol ondernemerschap

 

De uitkomst van een ander onderzoek van dezelfde De Kok was zelfs opzienbarend: HRM is binnen het MKB geen middel maar zelfs een voorwaarde voor een succesvolle onderneming. Met andere woorden: Succesvol ondernemerschap bereik je dankzij goed personeelsbeleid!

 

Het duo benoemde ook de instrumenten die specifiek voor de mkb'er tot succes leiden. Dat zijn: prestatiegericht belonen, het afwisselen van taken, medewerkers deel laten nemen aan werkoverleg, een opleidingsplan, aandacht voor werving en selectie en een marktconform salaris.

 

 

Mitsen en maren

 

Natuurlijk zijn er mitsen en maren, kanttekeningen en voorwaarden maar laten we daar geen energie aan verspillen. Nee! Direct aan de slag met dit stukje HRM. Of voor wie al een personeelsbeleid heeft: blijf alert. Praat met je werknemers, zorg voor opleiding, afwisselende werkzaamheden en een fatsoenlijk loon. Kortom: Bied leuk werk.

 

 

 


Wat is het belang van een HR Cyclus?

Praat geregeld met je medewerkers over doelen en prestaties
Elke onderneming heeft baat bij een goedlopende HR Cyclus. De jaarlijkse plannings-, functionerings- en beoordelingsgesprekken leiden tot ontwikkeling...

Ontwikkeling van personeel draagt bij aan groei van onderneming

Hoe haal ik het beste uit mijn mensen?
Je wilt dat je medewerkers zich kunnen ontwikkelen en je wilt het beste uit je mensen halen. Maar hoe doe je dat als ondernemer? Wat heb je...

Praat met ons mee op

MKB Servicedesk
Postadres
Postbus 40273
3504 AB Utrecht

Bezoekadres:
Reactorweg 9a
3542 AD Utrecht
Tel: 088 652 00 50

Toegevoegd

U kunt verder winkelen of de bestelling afronden.

Afronden
MKB Servicedesk maakt gebruik van cookies
/7158/cookieverklaring-mkb-servicedesk.htm
 Meer informatie
 Melding sluiten