Geen behoud verlaagde btw-tarief bouw

Mkb wil dat btw ook na 1 oktober op 6 procent blijft

06 augustus 2013

Het verlaagde btw voor onderhouds- en herstelwerkzaamheden loopt op 1 oktober 2011 ten einde. Bouwend mkb wil dolgraag dat de regel verlengd wordt, maar dat zit er helaas niet in.

Volgens staatssecretaris Frans Weekers van Financiën is er geen geld om het tarief ook na 1 oktober op 6 procent te houden, al zegt hij de oproep van Aannemersfederatie Nederland (AFNL) wel te begrijpen. Donderdag vroegen bouwbedrijven Weekers om het lage tarief te handhaven. Ook de ChristenUnie pleitte opnieuw voor verlenging. 

Verlaging tarief

Als onderdeel van het crisispakket, verlaagde het kabinet vorig jaar het btw-tarief voor onderhouds- en herstelwerkzaamheden van 19 naar 6 procent. De tijdelijke maatregel moest zwaargetroffen bouwsector uit het slop trekken. 

Omzet

Bouwbedrijven vrezen een flinke daling van de omzet als het tarief weer 19 procent wordt. Uit onderzoek van AFNL blijkt dat de bedrijven na 1 oktober nauwelijks werk in portefeuille hebben. En dat terwijl er nu volop werk is. Vooral bedrijven die werken voor particulieren vrezen een omzetdaling van enkele tientallen procenten. Dat heeft ook gevolgen voor het personeelsbestand

Verlenging

Weekers benadrukt dat er geen geld is om de regeling door te laten lopen. Hij zegt dat de maatregel al langer is doorgelopen dan de bedoeling was. Eigenlijk zou de crisismaatregel al op 1 juli 2011 stoppen. Later werd dit verlengd naar 1 oktober 2011, mits de werkzaamheden voor 1 juli waren begonnen. 

Bron: NU.nl

Auteur

Liesbeth Meenink