Mannelijke ondernemer overschat zichzelf

'Gebruik verschil tussen mannelijke en vrouwelijke ondernemers als voordeel'

13 december 2012

Mannelijke ondernemers overschatten zichzelf. Ze zijn geneigd hun kennisniveau te overschatten. Vrouwen zijn daar voorzichtiger in.

Whitepaper 'De flexibele onderneming'

Mannelijke ondernemers geven zichzelf en de totale directie hogere cijfers dan vrouwen. Die voorzichtigheid van vrouwen uit zich in het feit dat vrouwelijke ondernemers aangeven makkelijker te kunnen terugschakelen bij krimp dan dat ze kunnen doorschakelen bij groei.  De (soms iets té) optimistische kijk van mannen is terug te zien in de hoge scores op optimistische aard en de verwachting van mannelijke ondernemers dat ze goed kunnen schakelen bij groei. Dit zijn uitkomsten van een onderzoek van adviesbureau PerspeXo onder 500 mannelijke ondernemers. Annegien Blokpoel, directeur van PerspeXo: "Als vrouwen iets niet weten, zeggen ze dat. Maar als mannen kennis over een onderwerp missen, denken ze vaak: ik weet daar vast wel íets over."

Optimisme

Sowieso lijken mannelijke ondernemers optimistischer, als je het hele onderzoek leest. Zo blijkt dat mannelijke ondernemers zich meer richten op de kans dat iets goedgaat, waar vrouwelijke ondernemers meer gefocust zijn op de kans dat het misgaat. Mannen richten hun bedrijf dan ook in op groei, terwijl vrouwen hun bedrijf inrichten op veiligheid.  

Diversiteit als kracht 

Volgens Annegien Blokpoel, directeur van PerspeXo kunnen ondernemers hun voordeel doen met deze verschillen. "Als je de verschillen tussen mannen en vrouwen niet benoemt, weet je ook niet wat ze aan elkaar kunnen hebben. Mannen en vrouwen kunnen elkaar versterken doordat ze een andere kijk op ondernemen hebben. Vrouwen kunnen soms een 'groei'-schop onder hun kont gebruiken, terwijl mannen weleens op de 'wat-als-het-tegenzit'-rem gezet mogen worden." 

Mannen groeien, vrouwen schakelen terug

Nog een uitkomst: vrouwelijke ondernemers doen het beter op het gebied van marketing, communicatie en identiteit; mannelijke ondernemers zijn beter in financiën en in financiële vragen binnen de strategie. Blokpoel: "Als je deze verschillende krachten van mannen en vrouwen binnen één bedrijf zou bundelen, dan levert dat een verbetering op in de bedrijfsvoering."

Versterk je onderneming

Blokpoel adviseert ondernemers eens goed stil te staan bij hun eigenschappen. "Waar sta jij op gebied van risico nemen en zelfvertrouwen? En wat voor een eigenschappen zouden jouw onderneming verder kunnen helpen? Probeer bij het zoeken naar een nieuwe partner díe eigenschappen te zoeken die jij mist. Dan is je onderneming sterk bij groei én bij tegenslag."

Auteur

Lenneke Arts