Internetbetalingen op de ouderwetse manier

Wat is de meest eenvoudige manier voor jouw klanten?

15 januari 2013

Er zijn veel mogelijkheden om je klant te laten betalen via jouw internetsite. Dit artikel gaat specifiek over betalingsmogelijkheden zonder gebruik te maken van online opties. Daarbij kan je denken aan zenden onder rembours, automatische incasso en de acceptgiro.

Whitepaper Hoe bedien ik mijn klanten online?

De volgende wijzen van betalen van internetaankopen worden in dit artikel besproken

  • Rekening sturen

  • Rembours

  • Acceptgiro

  • Machtiging tot automatische incasso

Lees dit artikel voor meer informatie over betalen per iDEAL of creditcards

Lees dit artikel voor meer informatie over betalen per PayPal of Mobile2Pay

Rekening sturen

Dit is de meest eenvoudige manier. Jij stuurt de klant per post of per e-mail de rekening en wacht geduldig af tot die betaald wordt. Dit kan lang duren en het risico op wanbetalers is ook iets groter. Dit omdat rekeningen snel kunnen blijven liggen en de klant na het bestellen van het product nog tot een vervolgactie wordt gedwongen. Dit gebeurt niet bij een automatische incasso of bij iDEAL. Als je een rekening stuurt, geef die dan een bepaald kenmerk mee. Zo kun je duidelijk zien welke klant betaald heeft. Deze vooruitbetaling wordt gezien als de traagste betaalwijze.

Rembours

Deze mogelijkheid tot betaling wordt steeds minder gebruikt. De klant betaalt bij de aflevering aan de koerier. Het is een veilige manier van betalen maar vaak komen er teveel bijkomende kosten bij. Het weegt daardoor niet op tegen andere manieren van betalen (en verzenden).

Acceptgiro

De mogelijkheid tot acceptgiro is nog steeds veelgebruikt. Dit komt omdat veel mensen dat voor hun gevoel het veiligst is. Het is eenvoudig, de mensen kunnen de gegevens zelf invullen en bij hun bank inleveren en bepalen zelf exact het moment van betaling. Voordeel vergeleken met een rekening sturen is dat het de klant weer minder moeite kost. Vaak worden de acceptgiro’s al geheel voorbedrukt gestuurd, zodat mensen alleen een handtekening hoeven te zetten. Ondanks dat steeds minder mensen daadwerkelijk gebruik maken van de papieren acceptgiro en alles via internetbankieren doen, is de acceptgiro nog steeds een goede optie. Zoals gezegd, mensen kiezen dan zelf het moment en hebben in deze manier van betalen veel vertrouwen. Nadeel is dat je of moet leveren voordat er betaald is, of dat de levering pas vrij laat plaats vindt.

Automatische incasso

Bij deze manier van betalen kan je wel meteen tot levering overgaan omdat de klant jou een machtiging geeft het geld over te maken van de rekening van de klant. Nadeel is wel dat als er te weinig geld op de rekening staat het afschrijven niet lukt. Ook kan de klant de actie van het afschrijven terugdraaien bij de bank zonder opgaaf van reden. Dit heet ‘te storneren’.