Zelfstandigen willen vooraf worden betaald

Vooral bij mkb stuurt zzp’er factuur vooraf

15 maart 2013

Bijna de helft van de zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) wil door zijn opdrachtgever vooraf worden betaald. Vooral bij kleinere bedrijven stuurt de zelfstandige al een factuur voor een deel van het bedrag, vóór hij aan zijn werkzaamheden begint.

Dat blijkt uit een enquête onder de leden van ZZP Netwerk Nederland. Bijna de helft van de ZZP’ers, 47 procent, wil vooraf worden betaald. Meestal wordt een derde tot de helft van het bedrag vooraf gefactureerd. Zowel starters als zelfstandigen vragen om betaling vooraf.

Een groot deel van de zelfstandigen die achteraf factureert, overweegt toch een deel van het bedrag vooraf te gaan vragen. Volgens ZZP Netwerk Nederland bewijst dit dat de betalingsmoraal in Nederland slecht is.

Vooral mkb krijgt vooraf rekening

Bij opdrachten voor mkb-ondernemers stuurt 58 procent vooraf een rekening. Als er voor de overheid wordt gewerkt, doet slechts 12 procent dat. Hoewel de overheid vaak traag is met betalen, is het wel een trouwe debiteur.

Zaterdag 16 maart gaan de nieuwe regels rond betalingstermijnen in. Daarin is wettelijk vastgelegd dat een factuur binnen 30 dagen moet worden betaald, of maximaal 60 als daar een overeenkomst over is gesloten. Als de tegenpartij niet of te laat betaalt, mag je een standaardvergoeding voor incassokosten van minimaal 40 euro in rekening brengen. 

Auteur

Marlou Visser