Roaming: mobiel internetten in het buitenland

Houd de kosten van internationaal mobiel werken in de hand!

05 juli 2013

Roaming is mobiel internetten in het buitenland. Websites bezoeken, mail verzenden en ontvangen: veel smartphones doen het automatisch. Hoe duur is roaming en hoe houd je de kosten in de hand?

Het gebeurt de besten: een duizelingwekkende factuur van honderden euro's bij de post, vanwege mobiel internetten in het buitenland. 'Maar', krap je je op het hoofd, 'ik heb toch alleen wat mailtjes verstuurd en dat ene restaurantje op Google Maps opgezocht?' Pas op, de kosten voor roaming (mobiel internetten in het buitenland) kunnen snel oplopen! Zorg dat je weet wat het tarief is en hoe je de kosten kunt beperken.

Tarieven

Binnen de EU zijn afspraken gemaakt over de maximale tarieven voor mobiel internetten, maar het blijft kostbaar. De data die je in het buitenland verbruikt, vallen namelijk sowieso buiten je bundel. Binnen de EU levert dat je gelukkig niet zomaar een factuur van duizenden euro's op: je provider mag je 59,50 euro in rekening brengen en moet daarna je internet afsluiten, tenzij je aangeeft meer te willen gebruiken. Buiten de EU lopen de kosten wél erg snel op. Zo betaal je volgens Telecomvergelijker.nl 5 tot 15 euro per MB (megabyte) voor mobiel internetten in het buitenland. De precieze tarieven zijn afhankelijk van je provider en het land waar je je bevindt. 

Kosten beperken

Houd mobiel werken in het buitenland leuk voor jezelf, gebruik deze tips:

  1. Zet (data)roaming uit. Je telefoon schakelt je internetverbinding dan automatisch uit als je op een buitenlands netwerk ingeschakeld bent.

  2. Zet automatische updates van je apps uit. 

  3. Mijd dataslurpers als video en audio. Bewaar die voor als je weer thuis bent, of voor je hotelkamer als je daar wifi hebt.

  4. Installeer die handige routeplanner-app of leuke-dingen-in-Parijs app van tevoren. Een app installeren op je vakantieadres zal een dure app worden.

  5. Installeer een app zoals Onavo op je smartphone. Deze app filtert op subtiele manier je data en zorgt dat alle onnodige rommel, zoals overbodige plaatjes en e-mailhandtekeningen, weggelaten worden.

  6. Bekijk van webpagina's niet de standaardversie maar de mobiele versie.

  7. Werk zoveel mogelijk via Wifi-punten. Dat kan op steeds meer plekken. Een uur werken kost je op die manier niet meer dan een kop koffie of een biertje.

  8. Informeer bij je provider naar speciale buitenland-abonnementen en voordeelbundels. Dan ben je voor een dag of een week (net wat je wil) gecoverd en houd je de kosten in de hand. 

  9. Koop in het land van je bestemming een simkaart. Lokaal internetten is veel goedkoper dan via je Nederlandse provider. Voor een bedrag van 10 á 20 euro, heb je vaak al een prepaid simkaart met een paar honderd MB.

Wil je behalve je smartphone, ook je laptop in het buitenland gebruiken? Dan kun je ook een HotSpot gebruiken, waarmee je onderweg en wereldwijd op duizenden locaties snel en gemakkelijk kunt internetten. Denk aan hotels, cafés, (weg)restaurants, congrescentra en vliegvelden. Daarvoor heb je wel een mobiele telefoon met WIFI-ondersteuning en een HotSpot-account nodig. Vervolgens gebruik je je telefoon als Hotspot voor je laptop. In Nederland is dit gratis, voor het buitenland moet je een aanvullende bundel afsluiten of lokaal een abonnement kopen. Zo kun je volgens de website van MobileMac bij de Amerikaanse telecomprovider Verizon als iPhone 4 eigenaar voor 20 dollar per maand, gebruik maken van 2 GB aan data.

Auteur

Lenneke Arts