Welke kosten maak ik als ik een bedrijf begin?

Administratie en omzet van startende ondernemers

24 maart 2020

Je kunt met weinig middelen een onderneming starten, maar helemaal gratis is een bedrijf beginnen meestal niet. Met welke kosten moet je rekening houden?

Je zzp-verzekeringen goed geregeld. Eenvoudig bij OHRA.

Kosten Kamer van Koophandel

Een eenmanszaak, vof, cv of maatschap moet je inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Dit doe je digitaal door je gegevens in te vullen op de website van de Kamer van Koophandel. Daarna moet je persoonlijk langsgaan bij een kantoor in de buurt om de inschrijving af te ronden. Het kost eenmalig 50 euro om je in te schrijven.

Kosten bedrijfspand

De goedkoopste optie is je bedrijf vanuit huis beginnen. Maar zodra je personeel in dienst neemt of klanten wilt ontvangen in een professionele omgeving, wordt het tijd om aan een bedrijfspand te denken. De gemiddelde huurprijs ligt rond de 120 euro per vierkante meter, blijkt uit research van makelaars-samenwerkingsverband Dynamis.

De huur mag je onder bepaalde voorwaarden aftrekken van je winst. En dat niet alleen: ook kosten voor energie, verzekeringen, schoonmaak en inrichting zijn stuk voor stuk aftrekbaar. Dat wil niet zeggen dat je gerust een duur pand kunt huren met een dure schoonmaker erbij, zodat je weinig belasting hoeft te betalen. Dat kan namelijk een probleem opleveren met je cashflow of zelfs uitmonden in een faillissement.

Gebruik je je eigen woning voor je bedrijf? Dan mag je de kosten van je werkruimte alleen van de winst aftrekken als het een zelfstandig deel van je huis is. De ruimte moet bijvoorbeeld in theorie apart verhuurbaar zijn en een eigen in- of opgang en wc hebben.  

Kosten boekhouder/accountant

Je kunt je administratie zelf doen, maar je zult niet de eerste ondernemer zijn die er een broertje dood aan heeft. Je kunt er daarom ook voor kiezen je map, schoenendoos of excelsheet met bonnetjes, in- en uitgaande facturen en andere financiële gegevens naar een boekhouder of accountant te brengen.

De kosten voor een accountant zijn meestal hoger dan die van een boekhouder. En natuurlijk maakt het ook verschil of je je héle administratie uitbesteedt, of het bijvoorbeeld alleen bij je belastingaangifte laat. Verwerking van je administratie, belastingaangifte en salarisadministratie kan vanaf ongeveer 1.500 euro per jaar, afhankelijk van de omvang van je administratie. Wil je er een door een accountant opgestelde jaarrekening bij, dan ben je in totaal al snel 2.500 euro kwijt. 

Telefoonkosten

Je maandelijkse telefoonrekening kan bestaan uit meerdere nullen als je net een bedrijf begint. Je voert acquisitie en moet veel regelen. Gelukkig kun je de kosten voor zakelijke telefoongesprekken volledig aftrekken van je winst. Natuurlijk geldt hiervoor hetzelfde als bij de kosten voor je bedrijfspand: je moet wél een gezonde cashflow hebben om dit bedrag voor te schieten. Kies je voor mobiele telefonie, dan hebben verschillende telecomaanbieders abonnementen of losse bundels waarmee je voor een vast bedrag per maand onbeperkt kunt bellen. Dat bedrag komt uit rond de 50 euro als je er ook nog een flinke internetbundel bij wil hebben en rond de 30 euro per maand als je een abonnement zonder internetbundel afsluit.

Tijd en geld besparen

Wil jij van jouw boekhouding een feestje maken? Probeer dan eens Tellow, de boekhoudtool voor zzp'ers. Tellow bespaart jou geld en tijd met hun handige tools en maakt boekhouden een stuk leuker.

Download: Waar je aan moet denken als startende zzp'er

Auteur

Lenneke Arts