Voorkom een boete en meld snel achterstallige btw aan

Belastingdienst controleert strenger vanaf 26 augsutus

26 augustus 2013

Enkele tienduizenden ondernemers moeten nog achterstallige btw aanmelden bij de Belastingdienst. Na 26 augustus gaat de Fiscus hier strenger op controleren. Wie zijn btw niet aanmeldt, loopt kans op een boete.

Whitepaper Je administratie op orde

In dit artikel

Meer dan 22.000 ondernemers maakten, na een oproep van drie maanden geleden, gebruik van de mogelijkhend om hun achterstallige btw alsnog aan te melden en zo geen boete te hoeven betalen. Dit leverde de Belastingdienst ruim 76 miljoen euro op.

Correctie

Wie te weinig btw heeft betaald in de periode tussen 2008 en 2012, bijvoorbeeld door slechte administratie of het rekenen van een te laag tarief, kan via de website van de Belastingdienst een correctie op de aangifte invullen. Daarmee voorkom je dat de heffingsrente oploopt en je een boete krijgt. Ook dit jaar telt nog mee, mits je volgend jaar je jaarstukken kunt presenteren.

De Belastingdienst start maandag met het extra controleren van btw-aangiftes. Dit gebeurt door de aangifte inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting met de opgegeven btw te vergelijken.

Boete

Wie zelf een btw-betalingschuld aangeeft, betaalt bij een bedrag tot 20.000 euro geen boete. Daarna is de boete 5 procent, met een maximum van 4.920 euro. De boete is een stuk hoger als je de btw-achterstand niet zelf meldt, 2 procent van het achterstallige bedrag met een maximum van 4.920 euro.

Moet jij nog aangifte doen van (achterstallige) btw? Lees hier de vijf tips voor btw-aangifte van Robert Rutgers, adviseur Fiscale Zaken van Flynth adviseurs en accountants. 

Auteur

Marlou Visser