Hoe maak ik een back-up in de cloud?

Online back-ups maken

12 september 2013

Een back-up maken doe je om de bestanden en data van je bedrijf veilig te stellen, mocht je harddisk crashen of er een brand uitbreken. Dat kan op een externe harde schijf, maar ook in de cloud. Hoe dan?

Je documenten, programma's en bedrijfsgegevens vormen het centrum van je onderneming. En je klantgegevens, die je met veel inspanning en zorg hebt vergaard, moeten op een veilige plek worden bewaard. Je wil tenslotte niet dat je alles kwijt bent als er een brand uitbreekt of als je harde schijf crasht. Een back-up biedt uitkomst. 

Back-up 

Als je alleen werkt vanaf je eigen schijf, dan is de kans groot dat je al je gegevens kwijtraakt bij een calamiteit. Dit kun je voorkomen door een back-up naar de cloud te maken. Het voordeel is dat je back-up zich op een andere plek bevindt dan de originele bestanden en je bestanden extra goed beschermd zijn, doordat clouddiensten over geavanceerde beveiligingstechnieken beschikken. Ook is een back-up oplossing in de cloud vaak flexibeler dan een andere back-up methode: Je kunt je capaciteit vergroten als dat nodig is.

Programma's

Je kunt kiezen voor verschillende online back-up programma's. Voorbeelden zijn Google Drive, Dropbox, Skydrive (Windows), Back-up Online (KPN), Clouddrive en iCloud (Apple). Houd er wel rekening mee dat je als ondernemer moet kiezen voor een betaald abonnement, omdat de gratis versies beperkt zijn in opslagruimte (tot 25 GB). 

Risico's

Een back-up in de cloud is veilig, maar niet 100 procent. Je account kan gehackt worden, waardoor je alsnog de gegevens kwijt bent die je in de cloud hebt opgeslagen. Een ander risico noemt Steve Wozniak, die samen met Steve Jobs Apple oprichtte: "In de cloud ben je nergens eigenaar van. Je hebt je data weggegeven door de voorwaarden van de clouddiensten te accepteren."

Alternatieven

Een andere optie is een lokale harddisk of NAS (Network-attached storage, een opslagmedium). Dan houd je wél het risico op een defecte schijf of schade bij brand. Voordeel is dat een hacker niet bij je back-up kan. 

Ook een optie: je back-up deels via de cloud doen en deels via bijvoorbeeld een externe harde schijf. 

Oja

Vergeet niet na te denken over de frequentie waarmee back-ups moeten plaatsvinden. Is één keer per dag (of eigenlijk nacht, in de praktijk) voldoende of moet het meerdere keren per dag gebeuren omdat je data de hele dag door veranderen?

Bronnen: Frankwatching, Computable

Auteur

Lenneke Arts