Plannen voor Europees btw-systeem

Europese Commissie wil aangifte vereenvoudigen

01 december 2017

Eurocommissaris Algirdas Sameta van Belastingen wil dat alle ondernemers in de Europese Unie op dezelfde manier btw kunnen terugvorderen. De verschillende systemen kosten bedrijven die in meerdere landen actief zijn nu veel tijd en geld.

Volgens Sameta kost de btw-bureaucratie het Europees bedrijfsleven jaarlijks zo'n 15 miljard euro. Het invoeren van een uniform systeem kan daar een einde aan maken. De eurocommissaris noemt de uiteenlopende btw-heffingen een van de grootste obstakels van de Europese markt.

Minder invullen

Sameta wil een elektronisch Europees btw-terugvorderingssysteem invoeren, waarbij bedrijven 5 tot maximaal 26 gegevens moeten invoeren. In sommige lidstaten moet je nu honderden gegevens opgeven. De termijnen voor het terugvragen van btw zouden binnen de Unie ook gelijkgetrokken moeten worden.

Btw-aangifte doen wordt makkelijker, waardoor minder bedrijven het zullen nalaten. Daarnaast wordt het voor overheden eenvoudiger om controle te houden over de betaalde btw. Hierdoor denkt Sameta dat overheden meer btw-inkomsten zullen krijgen. "Een win-win situatie", aldus de eurocommissaris.

Auteur

Marlou Visser