Opnieuw flinke groei crowdfunding

In 2013 werd 32 miljoen euro gefinancierd via 'de crowd'
Crowdfunding blijft groeien. In Nederland is vorig jaar 32 miljoen euro gefinancierd via crowdfunding. In 2012 eindigde de teller nog op 14 miljoen euro. Nederland is inmiddels voorloper in Europa.
Welke financieringsvorm past bij jou?
Klik hier
Download het whitepaper
Naar MijnMKB
Eerste hulp bij Financiering
Klik hier
Download het e-book
Naar MijnMKB
De cijfers zijn afkomstig van adviesbureau Douw&Koren. De laatste jaren wint crowdfunding snel terrein. In 2011 werd er nog 2,5 miljoen euro opgehaald.
 

Bedrijfsfinanciering

In totaal werden vorig jaar 1250 projecten en ondernemingen succesvol gefinancierd via 'de crowd'. 
Ondernemingen haalden in 2013 maar liefst 28 miljoen euro op via crowdfunding, met als gemiddeld succesvol opgehaald bedrag 75.000 euro. Voor creatieve projecten bedraagt het totaal opgehaalde bedrag 2,9 miljoen euro en het gemiddelde bedrag per project was 6.000 euro. Voor non-profit projecten is het totaal opgehaalde bedrag 1,3 miljoen euro en het gemiddelde bedrag per project zo’n 3.000 euro.
 
Volgens Douw&Koren is crowdfunding vooral toegenomen bij commerciële ondernemingen. Crowdfunding bij goede doelen en creatieven projecten steeg minder sterk. Voor de toekomst voorziet het adviesbureau vooral een groei op het gebied van sport en design. Ook vastgoed- en natuurprojecten zullen naar verwachting vaker met crowdfunding worden gefinancierd.
 

Koploper in Europa

Illustratief voor de groei van crowdfunding is het Nederlandse platform Geldvoorelkaar.nl. Het groeide in 2013 met 407 procent ten opzichte van 2012 en is het eerste crowdfundingplatform voor het mkb in Europa dat door de grens van 20 miljoen euro aan gerealiseerd kredietvolume brak. Daarmee is het het grootste crowdfundingplatform van ons continent.
 

Relatief klein

Toch is crowdfunding nog altijd relatief klein als het gaat om de totale financiering van bedrijven in Nederland. In 2014 verwacht 69 procent van de bedrijven bij de bank terecht te kunnen voor financiering. Zo blijkt uit de financieringsmonitor 2013-2. Vooral het kleinbedrijf verwacht ook bij andere bronnen geld te vinden. Informal investors (20%), eigenaren/aandeelhouders (7%),overheidsregelingen (6%) en de openbare kapitaalmarkt (5%) worden het meest genoemd.
 

Crowdfunding; het nieuwe investeren

Willem Overbosch te gast in item Hart van Nederland over crowdfunding
Geld lenen om je bedrijf te starten is voor veel ondernemers tegenwoordig een uitdaging. Crowdfunding kan een oplossing zijn. Hart van Nederland zond...

Praat met ons mee op

Van Spaendonck Groep B.V
Postadres
Postbus 90154
5000 LG . Tilburg

Bezoekadres:
Reitseplein 1
5037 AA . Tilburg
Tel: 088 652 00 50

Toegevoegd

U kunt verder winkelen of de bestelling afronden.

Afronden
MKB Servicedesk maakt gebruik van cookies
/7158/cookieverklaring-mkb-servicedesk.htm
 Meer informatie
 Melding sluiten