Wat is de Corona-Overbruggingslening (COL)?

Maatregel gesloten per 1 oktober 2020

Corona-Overbruggingslening (COL)

Tijdens de coronacrisis was er voor startende en groeiende bedrijven een speciaal overbruggingskrediet, de Corona-Overbruggingslening (COL). Wat waren de voorwaarden en hoe werd de COL aangevraagd?

Let op: de Corona-overbruggingslening was aan te vragen tot 1 oktober 2020. Je kunt wel nog gebruik maken van de BMKB, de GO-regeling of de KKC.

De coronacrisis treft veel bedrijven. De oorspronkelijke maatregelen van 17 maart waren voornamelijk verlichtend voor bestaande bedrijven met een bancaire relatie. Er zijn echter ook bedrijven die niet bij de bank terecht kunnen binnen de BMKB- of GO-regeling. Met de COL werden ook start-ups en scale-ups geholpen. De regeling was beschikbaar van woensdag 29 april tot 1 oktober 2020. Je kon de lening aanvragen bij de Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen (ROM’s).

Wat houdt de Corona-Overbruggingslening in?

Je kon tussen de €50.000 en €2 miljoen lenen. De looptijd van de lening is 3 jaar en het rentetarief is 3%. Bij bedragen boven de €250.000,- wordt er 25% cofinanciering verwacht van de aandeelhouders of andere investeerders. Dit hoeft niet per se een huidige investeerder te zijn. Aanvragen onder €500.000 worden naar verwachting binnen vier tot negen werkdagen behandeld, aanvragen daarboven binnen drie werkweken. 

Wat zijn de voorwaarden van de Corona-Overbruggingslening (COL)?

De COL telt wel een aantal voorwaarden. Je kunt ze terugvinden op de website van ROM Nederland, maar de belangrijkste zijn:

  • De doelgroep van de COL zijn startups, scale-ups en innovatieve mkb-ers. Het gaat hierbij om bedrijven met overwegend extern vermogen, niet gefinancierd door een bank.

  • Bij bedragen boven de €250.000,- wordt er 25% cofinanciering verwacht van de aandeelhouders of andere investeerders. Dit hoeft niet per se een huidige investeerder te zijn. Wel moet deze investering dezelfde voorwaarden als de COL bevatten, waaronder het rentepercentage van 3%. 

  • De financiering moet aan de fresh money-vereisten voldoen (kort gezegd betekent dit dat de COL niet wordt gebruikt om bestaande leningen af te lossen).

  • Je moet een liquiditeitsoverzicht van een jaar laten zien waaruit blijkt dat de financieringsbehoefte door corona is ontstaan.

  • Voor de overbruggingsleningen boven de €500.000,- gelden deels andere voorwaarden, zoals een premium van 2%.

  • Je doet de aanvraag zelf, maar je investeerders mogen hier natuurlijk bij helpen in de voorbereiding een aanvraag.

Hoe vraag je de COL aan?

Je kon de aanvraag indienen in het online portal. Dit was mogelijk tot en met 30 september 2020. Je aanvraag wordt in behandeling genomen door de Regionale Ontwikkelingsmaatschappij (ROM) of andere regionale uitvoeringsorganisatie, de instanties per provincie vind je hier. Het gaat hierbij om de vestigingsplaats van je bedrijf. 

Wat vind je van dit artikel?

Evelien Mulder

Auteur

Evelien Mulder

Als content marketeer help ik onze partners met het bereiken van onze doelgroep: ondernemers. Eigenlijk creëer ik een win-win-win-situatie: wij bieden de ondernemer gratis relevante content, zoals een kennisartikel, whitepaper of bedrijfsscan. Deze content wordt gesponsord door een partner, die hiermee ondernemers bereikt. De derde win? Ik draag bij aan onze missie: Verhalen maken die verbinden. Ik ben begonnen bij MKBSD als ondernemerssupporter, ik ondersteunde ondernemers via onze verschillende platformen. Door deze ervaring weet ik als contentmarketeer precies welke uitdagingen, problemen en kansen ondernemers in hun dagelijks ondernemersleven tegenkomen.