Een bedrijfspand kopen als zzp’er: kan dat?

Eigen pand als zzp'er: zorg voor een goed plan

bedrijfspand

Veel zzp'ers kunnen het beamen: een bedrijfspand kopen is niet eenvoudig. Geldverstrekkers zijn vaak terughoudend en willen eerst weten of je je zaken goed voor elkaar hebt vóórdat ze met geld over de brug komen.

Dat betekent dat je behalve een businessplan óók de omzetcijfers van de laatste drie jaar moet kunnen laten zien. Lastig, zeker als je starter bent. Is een eigen bedrijfspand als zzp’er dan onmogelijk? Zeker niet. Je moet alleen weten hoe je het moet aanpakken.

Moet ik wel kopen?

Als beginnend zzp’er is kopen lang niet altijd de beste optie. Waarom zou je bij de start van je onderneming al kosten maken? In veel gevallen kun je net zo goed vanuit huis werken of je garage ombouwen tot kantoor. Dit kan ook fiscale voordelen hebben.

Heb je écht een bedrijfspand nodig, dan is huren ook een optie. Je hebt dan rustig de tijd om op te starten. Als je bedrijf eenmaal goed draait, kun je altijd nog nadenken over kopen. Ga voor meer informatie over huren naar de huisvestingsdesk

Besluit je eenmaal de stap naar een eigen pand te wagen, dan is het goed om te weten dat ondernemers in sommige branches maar heel moeilijk een lening los krijgen. Vooral voor de horeca, de uitzendbranche, de agrarische sector en tweedehandsautodealers is dat lastig. Dan moet je écht met een goed verhaal en goede cijfers komen. Een goed onderbouwd plan is dan handig. Lees hier meer over het opstellen van een businessplan of een financieringsplan.

Geldverstrekker

Verder loont het de moeite om naar een geldverstrekker te gaan die zich focust op zelfstandig ondernemers. Daar zitten mensen die gespecialiseerd zijn in het beoordelen van de jaarcijfers van kleine bedrijven. Hun basisacceptatieregels zijn vaak soepeler, waardoor het verstrekken van krediet makkelijker gaat.

Verzekeraar

Ga ook eens met een financieel adviseur om de tafel zitten. Die komt soms met mogelijkheden waar jij nog helemaal niet aan hebt gedacht. Bijvoorbeeld dat er geldverstrekkers zijn die interessante kortingen aanbieden op hypotheken voor ondernemers als zij hun zakelijke verzekeringen ook bij die verzekeraar afsluiten.

Wat vind je van dit artikel?