Welke subsidies zijn er voor starters?

En voor welke kom ik in aanmerking?

04 februari 2020 2 minuten

De overheid wil het ondernemerschap en de ontwikkeling van bestaande bedrijven stimuleren. Daar kun je als ondernemer van profiteren. Je kunt namelijk recht hebben op subsidies. Je moet er wel zelf voor in actie komen.

Het is daarom belangrijk om te bekijken welke subsidies er zijn en voor welke jouw bedrijf in aanmerking komt.

Wat voor subsidies zijn er?

Bij subsidie voor starters denk je waarschijnlijk direct aan de startersaftrek, maar er zijn meer manieren om te profiteren van tegemoetkomingen door de overheid. Er zijn tientallen subsidies speciaal op ondernemers gericht. Dit kunnen provinciale, nationale, maar ook Europese subsidies zijn. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) helpt bij het ondernemen met subsidies.

Wat is de doelstelling van RVO.nl?

Er speelt nu met name veel op het gebied van onderwerpen zoals leefbaarheid, het klimaat en het hergebruiken van grondstoffen. Door de druk vanuit Europa wordt er intensief gezocht naar manieren om bedrijven duurzamer te maken. Alles moet groener en bedrijven spelen daarin een belangrijke rol.

Wanneer kom ik voor subsidie in aanmerking?

Hoe vernieuwender je bent, hoe meer regelingen er zijn waar je aanspraak op kunt maken. Over het algemeen kom je voor subsidie in aanmerking als je je richt op de volgende activiteiten:

  • Ontwikkelen van nieuwe producten

  • Verminderen van uitstoot van schadelijke stoffen

  • Investeringen in energiebesparing

  • Samenwerken met bedrijven in minder ontwikkelde landen

Welke subsidies en regelingen zijn er?

Er zijn veel subsidies en regelingen waar je recht op kunt hebben. Op de website van de KvK zie je dat er vele tientallen zijn, maar veel zijn regionaal gebonden (bijvoorbeeld het Waddenfonds voor Friesland, Groningen en Noord-Holland). Of ze zijn juist gericht op een bepaalde branche (bijvoorbeeld Subsidie CEF Transport). Zie de website van de KvK voor een ruim overzicht.

Praktische tips

  • Vraag subsidie aan voordat je met iets nieuws begint. Als een product eenmaal is ontwikkeld, krijg je geen subsidie meer.

  • Je krijgt altijd subsidie op basis van gemaakte kosten. Houd rekening met aanvraagtermijnen.

  • De meeste subsidieregelingen werken met een inschrijfperiode. Dien je aanvraag tijdig in.

  • Voor vrijwel alle subsidieregelingen is het noodzakelijk dat je een projectadministratie bijhoudt. 

  • Vaak is een accountantscontrole noodzakelijk.

  • Klik voor meer tips

Maak gebruik van de filters van de RVO.nl

Je kunt het jezelf eenvoudig maken met de zoekfunctie binnen de website van RVO.nl. Door middel van vragen en antwoorden wordt het zoeken naar subsidies eenvoudiger.   Houd er rekening mee dat er geruime tijd overheen gaat, voordat een beslissing op een subsidieaanvraag wordt gegeven.