Zeven signalen waaruit blijkt dat personeel geen motivatie heeft

Herken ongemotiveerde medewerkers!

Ongemotiveerd personeel kost de Nederlandse schatkist jaarlijks tussen de 6 en 15 miljard. Ook jou kost het geld: ontbreekt het je medewerkers aan motivatie, dan verzuimen ze meer. Hoe herken je een gebrek aan motivatie?

  1.  Je werknemer heeft meer tijd nodig om zijn taken uit te voeren dan voorheen. Heeft iemand het niet naar z’n zin of zit hij in de verkeerde functie, dan beïnvloedt dat zijn arbeidsproductiviteit. (Bron: &Samhoud)

  2. Je werknemer meldt zich vaker ziek.

  3. Je werknemer is ongeïnteresseerd. Het lijkt hem weinig of minder te kunnen schelen of een opdracht wel of niet binnengehaald wordt en op de goede manier uitgevoerd wordt.

  4. Je werknemer is weinig betrokken. Vertel je enthousiast over een succes van je onderneming en haalt je werknemer (bij wijze van spreken) de schouders op, dan is dit geen goed teken.

  5. Je werknemer neemt weinig initiatief. Hij voert geruisloos zijn opdrachten uit, maar heeft vrede met een zesje en doet geen suggesties voor verbetering.

  6. Je werknemer komt het laatst binnen en gaat als eerste de deur uit. Geen probleem natuurlijk als je werknemer liever wat later begint of juist vroeg naar huis gaat, maar hij moet natuurlijk wel z’n uren maken.

  7. Je werknemer neemt geen verantwoordelijkheid. Het liefst verschuilt hij zich achter andere werknemers, zodat hij nergens volledig verantwoordelijk voor hoeft te zijn en zijn gebrek aan motivatie niet zo opvalt.

Wat vind je van dit artikel?