Je betalingsverkeer online: zo doe je dat

Laat je klanten online betalen | Dit zijn de opties

04 december 2019

Als je een webshop hebt, is het logisch dat je je klanten online laat betalen. Maar ook als je bijvoorbeeld in de dienstverlening zit, kun je het je klanten makkelijk maken met een online betalingsoptie. En pinnen is dankzij slimme toepassingen ook voor kleine ondernemers een goede betaaloptie.

Je financiële bedrijfsvoering online

Voor betalingen via je webshop kun je makkelijk een module aansluiten van bijvoorbeeld Adyen, Buckaroo en Mollie. Jij kiest hoe je klanten kunnen betalen: iDeal, Paypal, creditcard of zelfs in Bitcoins. Je betaalt een vast bedrag per transactie of soms een percentage.

Factureren

Stuur jij al digitale facturen? Als je dit nog niet doet, is het tijd om hier zo snel mogelijk mee te beginnen. Niet alleen bespaar je zo papier en portokosten en help je het milieu, het geeft je ook overzicht in je debiteurenbeheer. Als al je facturen online staan, zie je in één oogopslag hoeveel geld je binnenkrijgt, welke klanten al hebben betaald en wie je misschien een betaalherinnering moet sturen.

Er zijn ook apps die je dit overzicht op je smartphone geven. Payt (onderdeel van Exact Online), PSA+, Factuur Manager en Invoice2go zijn hier voorbeelden van. Vaak heeft een app een koppeling met je boekhoudprogramma, zodat facturen meteen in je administratie worden verwerkt. Met deze apps stel je ook makkelijk onderweg of bij de klant een offerte of factuur op.

Diverse online factuurprogramma’s bieden je de mogelijkheid een koppeling met iDeal, PayPal of creditcard te maken. Zo kunnen je klanten de factuur met één druk op de knop voldoen. Zij hoeven geen gegevens over te typen. Als het makkelijker is voor je klanten om te betalen, doen ze dit doorgaans ook sneller.

Mailtje

AcceptEmail is een handige applicatie die je als ondernemer de mogelijkheid biedt je klanten hun facturen vanuit hun email of op hun smartphone te betalen. Jij kunt instellen of ze dit via iDeal, PayPal of Maestro kunnen doen. Binnen een paar klikken is het geregeld en zowel jij als je klant ziet in de email-inbox meteen wat de status van de betaling is, omdat deze van kleur verandert. Ook kunnen je klanten via AcceptEmail een automatische incasso instellen.

AcceptEmail is erg geschikt als je veel kleinere bedragen factureert. Waarschijnlijk zullen je klanten je rekeningen meteen voldoen als ze de mail ontvangen, omdat betalen een kleine handeling is geworden.

Pinnen

Vroeger had je als ondernemer een dure installatie nodig om pinbetalingen te kunnen ontvangen. Dat is niet meer zo. Dankzij bijvoorbeeld Payleven, iZettle, Sumup, Pinmobile en Adyen Shuttle kun je klanten overal laten pinnen. Het pinapparaat is gekoppeld aan je smartphone of tablet en werkt met mobiel internet. Het verschilt per aanbieder of je het apparaat gratis krijgt, voor een paar tientjes koopt of huurt. Ook verschilt het of je per transactie een vast bedrag, een vast percentage of een variabel percentage betaalt dat afneemt naarmate je omzet toeneemt. Wat voor jou de voordeligste optie is, hangt af van hoeveel transacties je verwerkt en hoe hoog deze zijn. Let op: niet alle mobiele pinapparaten bieden de optie met creditcard te betalen. Kies een optie die past bij jouw bedrijf.

Internationaal

Maak je veel geld over in andere valuta? Transferwise is een handige website waarmee je makkelijk in bijvoorbeeld Britse ponden of Amerikaanse dollars kunt betalen, zonder veel transactiekosten te betalen. Banken verstoppen hun transactiekosten in de koersen. Transferwise vraagt een vast bedrag (4,98 euro) en houdt de echte wisselkoers aan. Je betaalt zo veel minder voor een internationale betaling. Vaak wordt een betaling ook dezelfde dag nog overgemaakt.

Bitcoins

En heb je al eens gedacht aan betaling via Bitcoins? Deze virtuele munteenheid gaat helemaal buiten banken om en wordt steeds groter. Je kunt je in je webshop laten betalen in deze nieuwe munt. Via online platforms als Bitonic kun je je Bitcoins makkelijk kopen en verkopen. Het voordeel is dat je weinig of geen transactiekosten betaalt voor een overschrijving en dat betalingen anoniem zijn. Nog weinig ondernemers bieden de mogelijkheid om te betalen met Bitcoin, dus zo kun je je onderscheiden.

Blockchain

Maar wat de Bitcoin vooral interessant maakt, is het systeem erachter, de Blockchain. Alle transacties worden hier opgeslagen en door verschillende deelnemers gecontroleerd. Er is geen centrale controle, verschillende ‘miners’ (mensen die de rekenkracht van hun computer inzetten om het systeem te laten draaien) kijken of een transactie legaal is en worden hiervoor zelf ook in Bitcoins betaald. Zo houdt het systeem zichzelf in stand.

Doordat overal ter wereld verschillende controleurs actief zijn, is het systeem behoorlijk bestand tegen fraude en kunnen transacties ook buiten kantoortijden plaatsvinden. In principe werkt hetzelfde systeem ook met gewoon geld. Banken zijn daarom erg geïnteresseerd in een Blockchain voor hun transacties. Het maakt betalingen transparanter en beter controleerbaar én zorgt ervoor dat geld sneller op een andere rekening staat.

Auteur

Marlou Visser