Mag ik mijn reiskosten aftrekken?

Alle voorwaarden op een rij
Als je (bijna) geen reiskostenvergoeding krijgt van je opdrachtgever, mag je je reiskosten aftrekken bij je aangifte inkomstenbelasting. Wij zochten voor je uit hoe dit precies werkt.
Alles weten over je financiën?
Klik hier
Je leest het bij onze financiële desk!
Lees verder
Wat je mag aftrekken van de inkomstenbelasting hangt van een aantal zaken af. Het hangt er vooral vanaf met wat voor vervoersmiddel je gaat. Als je opdrachtgever al je reiskosten vergoedt, mag je die uiteraard niet aftrekken.
 

Privéauto, brommer of fiets

Als je je privéauto, brommer of fiets gebruikt om naar zakelijke afspraken te gaan, mag je een deel van de kosten die je hierbij maakt aftrekken. Per zakelijke kilometer mag je 0.19 euro aftrekken. Voor elke zakelijke rit moet je de datum, het adres van vertrek en aankomst en het totaal aantal kilometers bijhouden. Als je een andere route rijdt dan normaal, moet je ook noteren waarom je dit doet. Je kunt je reiskosten aftrekken onder het kopje 'overige bedrijfskosten'.
 

OV of taxi

Als je met het OV of een taxi gaat, is de prijs van de rit volledig aftrekbaar. Zorg er wel voor dat je alle bewijsstukken goed bewaart. Voor het OV kun je op ovchipkaart.nl een overzicht printen dat aan de regels van de Belastingdienst voldoet. Ook hier mag je reiskosten aftrekken onder het kopje 'overige bedrijfskosten'.
 

Auto van de zaak

Als je met een auto op naam van de zaak rijdt, kun je alle kosten aftrekken van de inkostenbelasting. Hieronder vallen benzine, verzekeringen, onderhoud, parkeren, wasstraat etc. Deze kosten trek je af onder 'overige bedrijfskosten'. Ook bij een auto van de zaak moet je het kunnen verklaren als je een andere route rijdt dan normaal. De aanschaf van de auto kun je ook aftrekken, dit mag alleen niet in één keer. Op de site van de Belastingdienst vind je hoeveel je per jaar mag aftrekken. Dit bedrag trek je af onder het kopje 'afschrijvingen'.
Als je meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt met de auto van de zaak, moet je ook bijtellen. Als je minder dan 500 kilometer privé rijdt hoeft dit niet, maar moet je wel nauwkeurig bijhouden hoeveel en wanneer je dit doet.
 

Deels vergoed?

Krijg je een deel van je reiskosten door je opdrachtgever vergoed? Dan mag je het overige deel van de inkomstenbelasting aftrekken.
Rekenvoorbeeld:
Stel, je hebt met je opdrachtgever afgesproken dat hij je reiskosten vanaf tien kilometer vanaf je woonplaats vergoedt. De eerste tien kilometer zijn voor je eigen kosten. Deze tien kilometer zijn aftrekbaar bij de inkomstenbelasting, het wordt namelijk gezien als zakelijke kostenpost.. Hiervoor mag je 0.19 euro per kilometer rekenen. Tien kilometer x 0.19 euro = 1.90 euro.

Dossiers

Praat met ons mee op

Van Spaendonck Groep B.V
Postadres
Postbus 90154
5000 LG . Tilburg

Bezoekadres:
Reitseplein 1
5037 AA . Tilburg
Tel: 088 652 00 50

Toegevoegd

U kunt verder winkelen of de bestelling afronden.

Afronden
MKB Servicedesk maakt gebruik van cookies
/7158/cookieverklaring-mkb-servicedesk.htm
 Meer informatie
 Melding sluiten