Minder auto, meer OV? Zo trek je je medewerkers over de streep

Een duurzaam vervoersbeleid binnen je bedrijf, zo doe je dat

15 november 2016

Meer OV-gebruik, het is misschien wel de heilige graal van de vervoersproblematiek. Het vermindert de CO2-uitstoot, het zorgt dat medewerkers meer bewegen en fitter worden, en ook uit het oogpunt van productiviteit zijn er voordelen: in de spits reizen je medewerkers met trein of bus vaak sneller dan met de auto, en bovendien kunnen ze de reistijd besteden aan lezen of werken.

NS-Business Card

Alleen maar voordelen dus. Toch zijn medewerkers vaak maar lastig te bewegen de auto te laten staan. ‘Ik kan niet tegen die drukte in de spits!’ klinkt het dan. Of: ’Bij mij op de dijk heb je áltijd wind tegen!’ Ook een vaak gehoord argument: ‘Het declareren van reiskosten is ongelofelijk veel gedoe!’

Tja. Soms is er net even wat extra nodig om mensen over de streep te trekken. Je wilt dat mensen een goed gevoel hebben over het reizen met fiets en openbaar vervoer. Maar hoe bereik je dat?

Maak het aantrekkelijk

Het klinkt misschien als een plat argument, maar het zet wel zoden aan de dijk: zorg dat het financieel aantrekkelijk wordt om de auto te laten staan. Want waarom zou je de auto laten staan, als je een riante autovergoeding en auto van de zaak hebt, terwijl je je treinkaartje zelf moet betalen?

OV aantrekkelijk maken dus. Dat kan bijvoorbeeld door bedrijfsfietsen of e-bikes beschikbaar te stellen, of door medewerkers die op de fiets naar het werk komen dezelfde kilometervergoeding te geven als medewerkers die de auto pakken.

Het gemakkelijk maken, dat doe je bijvoorbeeld door voor je medewerkers een NS-Business Card aan te vragen. Daarmee kun jij als werkgever per medewerker bepalen van welke OV-diensten hij of zij gebruik kan maken (bijvoorbeeld een combinatie van een Traject Vrij-abonnement en OV-fiets). Je medewerker heeft geen gedoe met opladen, bonnetjes of declaraties en jij rekent de kosten achteraf af, middels één overzichtelijke factuur, die zo in de boekhouding kan.

‘Klein’ beginnen

Onderschat ook niet hoeveel effect een kleine verschuiving in gewoonten al heeft. Wat als iedereen een déél van het woon-werkverkeer met het openbaar vervoer zou afleggen? Voor medewerkers die geen goede busverbinding dichtbij huis hebben, is een combinatie van auto en trein misschien de perfecte combinatie. Bij veel stations zijn speciale Q Park P+R terreinen ingericht voor forensen. In de app NS Reisplanner Xtra is direct te zien welke stations zo’n parkeerterrein hebben. Hier is de NS-Business Card overigens ook handig: om te parkeren hoef je de kaart alleen te scannen bij het in- en uitrijden, bovendien krijgen gebruikers van de kaart korting op het gebruikelijke tarief.

Voor medewerkers die terugschrikken voor volle bussen en treinen, zou je flexibele werktijden kunnen hanteren, zodat ze buiten de spits kunnen reizen. En vergeet ook niet om medewerkers tegemoet te komen die er echt serieus werk van maken. Op de racefiets naar het werk? Perfect! Zorg voor een plek waar medewerkers zich kunnen omkleden en liefst ook douchen. Fitter en energieker kan een dag bijna niet beginnen.

En daar gaat het om. Want één ding is zeker: energie werkt aanstekelijk. Hoe gemakkelijker en leuker je het maakt, hoe groter de kans dat het reizen per OV en fiets voor medewerkers echt een gewoonte wordt. Minder auto, meer OV waar het kan. De normaalste zaak van de wereld. Dat zou het toch eigenlijk moeten zijn?

Voor jou en je medewerkers: goede reis!