Hoe compenseer ik slecht daglicht?

Tips & Trucs voor onnatuurlijk licht

25 januari 2013

Slecht daglicht zorgt ervoor dat je personeel een stuk minder productief is. Het beste medicijn daartegen is natuurlijk meer natuurlijk licht toelaten. Dat is alleen niet altijd mogelijk. Hoe compenseer je daglicht?

Om te zorgen dat werknemers genoeg licht krijgen en daardoor productiever zijn, zijn al veel oplossingen geboden. Voor nachtwerkers is, volgens onderzoek, een lichtbed ideaal. Dit kun je maken in een kleine kamer waar je een felle lamp laat branden. Een kort lichtbad bij de start, in het midden en aan het einde van de nachtdienst blijkt de prestaties van de nachtwerker positief te beïnvloeden. Dit is natuurlijk een extreme oplossing, maar voor nachtwerkers wel prettig.

Hoeveel licht heb je nodig?

Ook overdag kun je een tekort aan licht hebben. Zorg dan dat er genoeg kunstlicht is. Onderzoeken tonen aan dat 1000 tot 2000 lux de optimale verlichting voor doorsnee werkruimten is. In kantoorruimten volstaat 200 tot 800 lux. Oriëntatieverlichting kan je beperken tot 10 lux. Voor het lezen en schrijven en werkzaamheden waarbij een vergelijkbaar contrast nodig is, dient de standaard verlichtingssterkte, volgens relevante normen, rond de 400 lux te zitten. Dit licht moet vooral helder zijn. Anders verlies je al snel goed zicht op de diepte. De hoeveelheid licht heeft ook te maken met het werk dat gedaan wordt in die ruimte. Hoe meer details je werknemers moeten waarnemen, hoe hoger de lichtsterkte.

TL-verlichting

Vertrouw niet alleen maar op TL-verlichting. Ze verlichten de ruimte goed, maar het licht is niet altijd prettig om in te werken. Kies daarom volsprectrum TL-lampen. Zij geven een iets natuurlijker licht. Daarnaast kan je op de desks ook een bureaulamp neerzetten, zodat iedereen af en toe kan kiezen voor meer licht. Het is een feit dat oudere werknemers ook meer licht nodig hebben. Hou daar rekening mee bij de indeling van de kantoorruimte. Tot slot van de tips: Gebruik bij voorkeur indirecte verlichting om een groot contrast tussen licht en donker te vermijden. En wil je echt iets bijzonders doen, ga dan met kleuren werken. Rood licht werkt ontspannend, blauw licht energiegevend.