9 fouten die je niet moet maken bij je belastingaangifte

Scheelt jou een hoop geld

16 april 2018

Leuk is het nog steeds niet en makkelijker wordt het zeker niet: de belastingaangifte. Elk jaar zijn er weer veranderingen en wijzigingen waardoor alles nét even anders is. Hier lees je 9 punten waar je dit jaar echt even op moet letten, zowel voor de zaak als voor je privé-aangifte.

Eerste hulp bij belastingzaken voor starters

1. Auto van de zaak

Ben je in 2017 in een auto van de zaak gaan rijden, dan gelden er nog maar twee bijtellingspercentages. Dit waren er eerst vier. Hoe hoger de CO2 uitstoot van je auto, hoe meer je betaalt. Rij je in een elektrische auto, dan betaal je 4 procent bijtelling, voor alle andere auto’s geldt een bijtelling van 22 procent.

2. MKB winstvrijstelling

Als je winst hebt behaald uit één of meer ondernemingen, dan heb je recht op een winstvrijstelling van 14 procent. Deze vrijstelling verlaagt je fiscale winst en daardoor hoef je dus minder belasting te betalen. Lijd je onderneming verlies, dan verkleint ook de MKB winstvrijstelling. Dan is de vrijstelling opeens nadelig voor je.

3. Oudedagsreserve

Heb je winst gemaakt en de AOW-leeftijd nog niet behaald, dan mag je een gedeelte van je winst aftrekken als potje voor je oude dag. Over een kalenderjaar is dit 9,44 procent van je winst met een maximum van € 8.775,-.

4. Leningen

Heeft je bedrijf een andere (startende) onderneming geholpen met een lening, dan is het oppassen geblazen. Voorheen had je recht op aftrek als je deze onderneming de lening kwijtschold. Deze aftrekmogelijkheid bestaat nu niet meer. Er is wel een overgangsregeling. Deze vind je bij de belastingdienst. Kijk even op belastingsdienst.nl onder Durfkapitaal 2018.

5. Kantoor aan huis

De fout wordt nog zoveel gemaakt, met zulke ellendige gevolgen… Heb je als ondernemer een kantoor aan huis? Dan mag je die kosten pas aftrekken als het een volledig zelfstandige unit is: met een eigen opgang, toilet en keuken/pantry. Het schuurtje in de tuin of een werkkamer naast je slaapkamer komen niet in aanmerking voor aftrek. 

6. Cryptovaluta

Meegelift op de hype rondom de cryptocurrency? Ook geïnvesteerd en eraan verdiend?  Het voelt bijna niet als echt geld, maar het is het wel degelijk. Ook voor de Belastingdienst. Zij zien cryptovaluta, terecht, gewoon als vermogen en dus moet je het opgeven. Wil je dit voortaan voorkomen? Uitgeven die cryptocurrency: een boot, een auto, een mooie reis…

7. Sparen

De spaarrente staat extreem laag, maar toch hanteerde de overheid een fictief rendement van 4 procent op je spaargeld. Een beetje gek, aangezien jij met een beetje geluk 0,2 procent rente kreeg. Met andere woorden: je teerde gewoon in. Gelukkig heeft de overheid dat ook ingezien, maar het systeem dat ze nu hanteren is bijzonder ingewikkeld. Ze hanteren drie verschillende belastingschijven. Voor spaargeld tot 75.000 euro betaal je 0,86 procent belasting, van 75.000 tot 975.000 1,38 procent en op alles daarboven 1,62 procent. Sparen is op dit moment nog erg ongunstig.

8. Studiekosten

Doe je voor je werk een studie, dan mag je deze kosten aftrekken. Maar die laptop die je hebt gekocht voor je studie, je reiskosten, een lunch of studiereis die mag je niet opvoeren als aftrekpost.

9. Alimentatie  

Betaal je alimentatie voor je kinderen, let dan goed op. Voorheen mocht je die bedragen nog opgeven als schuld in box 3 (sparen en beleggen). Dat kon gunstig zijn, vooral als je spaargeld boven het heffingsvrij vermogen uitkwam. De alimentatie mocht je daar aftrekken. Dat mag dus niet meer! Als je alimentatie krijgt voor je kinderen, dan hoef je daar geen belasting over te betalen. 

Succes met het doen van je aangifte! 

Auteur

Hans Stoop