#8 tips om je personeel tevreden te houden

10 maart 2020

Ondernemers zullen er vaak mee te maken hebben. Ze zijn klein begonnen met een bedrijf, en hebben goed personeel aangetrokken die zorgen voor een betere prestatie van het bedrijf. Dit zorgt er echter vaak voor dat een bedrijf groeit, dus ook qua aantal werknemers. Hoe kun je er dan voor zorgen dat iedereen nog de aandacht krijgt die het verdient? En hoe zorg je ervoor dat je personeel dus nog tevreden houdt? Hieronder vind je enkele tips die je als ondernemer kunnen helpen om je personeel tevreden te houden.

Pensioenopbouw voor je werknemers

#1        Zorg voor goede arbeidsvoorwaarden

Een auto van de zaak als dat bij de functie hoort, een goed salaris zijn vaak de meest genoemde arbeidsvoorwaarden die personeel belangrijk vindt. Maar ook andere opties als een laptop met de nieuwste Windows 10 licentie of een mogelijkheid tot scholing wordt vaak gewaardeerd door het personeel.

#2        Een goede werk / privé balans

Tegenwoordig een term die je vaak terug hoort komen, een goede werk / privé balans. Langer verlof bij zwangerschap, mogelijkheid tot thuiswerken of zelfs hulp bij de kinderopvang zijn aspecten die zeer gewaardeerd worden.

#3        Waardering aan het einde van het jaar

Aan het einde van het jaar krijg je vaak kerstpakketten, een dertiende maand of een eindejaars bonus. Zorg in ieder geval dat je personeel zich met het gebaar, hoe klein deze ook kan zijn, gewaardeerd voelt.

#4        Zorg voor structuur en duidelijkheid

Niets is vervelender dan wanneer je personeel allemaal klaagt over de manier van werken op de vloer. Stel daarom duidelijke afspraken op, zorg voor een heldere bedrijfsstructuur en cultuur die door iedereen kan worden gevolgd.

#5        Stimuleer gezondheid

De laatste jaren wordt er steeds meer waarde gehecht aan gezondheid binnen je bedrijf. Denk daarbij aan het opzetten van een fietsplan, of aan een maandelijkse korting die je bij een sportschool aanbiedt. Je ziet zelfs al bedrijven waar een complete gym aanwezig is en in de kantine gezonde maaltijden worden gemaakt.

#6        Behandel iedereen gelijk

Ook al heeft niet elke werknemer de zelfde functie en verantwoordelijkheid en functie, gelijkheid is ook op de werkvloer van groot belang. Zorg er daarom voor dat niet bijvoorbeeld alleen het sales-team met foto op de website staat, maar ook de productie medewerker.

#7        Zorg voor variatie

Veel werknemers gaan vaak met minder plezier naar hun werk naarmate hun werk minder variatie heeft. Biedt voor je werknemers daarom de mogelijkheid om ook eens wat andere werkzaamheden te doen.

#8        Zorg voor leuke bedrijfsuitjes!

Zet een race simulator op de vloer tijdens het jaarlijkse personeelsfeest, ga met zijn allen solex rijden of een dagje naar Amsterdam. Naast dat je personeel dit vaak erg waardeert, leer je ze ook nog op een andere manier kennen dan hoe je ze in het dagelijks leven ziet.

Dit zijn slechts enkele manieren om je personeel tevreden te houden. Uiteraard is niet elk bedrijf hetzelfde en kun je niet alles op dezelfde manier inzetten. Toch blijft het een feit dat elke werknemer het belangrijk vindt zich gewaardeerd te voelen en dat hij/zij met plezier naar het werk kan gaan.