Overschot aan vakantiedagen

Dit blijkt uit een onderzoek van DePers.nl

15 december 2009

Mensen die tegen overspannenheid aan zitten, hebben vaak een stuwmeer aan vrije dagen staan.

Nederlandse werknemers houden per jaar 17 miljoen vakantiedagen over. Vooral starters nemen ze niet allemaal op uit angst voor reacties van collega's en de baas. Bovendien willen ze hun leidinggevende laten zien hoe hard ze werken. Mensen die tegen overspannenheid aan zitten, hebben vaak een stuwmeer aan vrije dagen staan.

Dit meldt DePers.nl op basis van eigen onderzoek. Met name bij van oorsprong Amerikaanse bedrijven en accountantskantoren neemt het personeel zijn vakantiedagen niet op. Medewerkers daar hebben vaak het gevoel dat ze niet gemist kunnen worden omdat hun werk dan blijft liggen. Eén op de zes mensen die meededen aan de enquête op DePers.nl zegt om die reden niet al zijn vakantiedagen op te nemen.

17 miljoen dagen

Nederlanders maken lang niet al hun vakantiedagen op. Gemiddeld houden zij er twee over. Dit komt neer op bijna 17 miljoen dagen per jaar. Vijftien procent van de deelnemers aan de enquête heeft aan het einde van het jaar zelfs nog meer dan tien vakantiedagen op zak. Een deel van hen is bang dat ze door hun collega's of baas met de nek worden aangekeken als ze al hun vakantiedagen opmaken, omdat het bij de bedrijfscultuur hoort om lang en veel te werken. Ook is er een kleine groep noeste werkers die vakantiedagen opspaart om de baas aan het einde van het jaar te bewijzen hoe hard ze hebben gewerkt.

Geen vakantie

Acht procent van de mensen die de enquête over vakantiedagen invulden zegt dat het simpelweg niet lukt om alle dagen op te maken. Het grootste deel van de werknemers met een vakantiedagenoverschot – zeventien procent – geeft als reden dat hij niet zo lang gemist kan worden door zijn baas of ondergeschikten. Dertien procent heeft naar eigen zeggen gewoon niet zoveel vakantie nodig.

Tevreden

Over het algemeen zijn Nederlanders tevreden met het aantal vrije dagen dat ze op mogen nemen (62 procent). 35 Procent zou er best meer willen, drie procent heeft liever minder dagen in ruil voor een hoger salaris. Het grootste deel van de respondenten heeft dan ook meer vakantiedagen dan twintig, het wettelijke minimum aantal: 52 procent heeft tussen de twintig en dertig dagen; dertig procent kan zelfs meer dan dertig dagen vrij nemen.

Bron: De Pers