Oude rotten in het vak delen kennis met ambitieuze ondernemers

Ariane Struyvenberg- de Groot (49) vertelt over haar bedrijf

15 augustus 2013

Met het idee ‘het is heerlijk om kennis te delen’ begon Ariane Struyvenberg- de Groot begin dit jaar het bedrijf Match & Mentor. Ze koppelt ondernemers met zakelijke vragen aan mentoren.

Ariane Struyvenberg- de Groot (49)

Bedrijfsnaam: Match & Mentor

Bedrijfsvorm: BV

Opgericht: begin 2009

Aantal werknemers: leidt een netwerk van veertig ervaren ondernemers/mentoren

Werkt: 60 uur per week

Mentoren

De mentoren van Match & Mentor zijn ondernemers van 45+ die minimaal tien jaar een eigen bedrijf hebben gehad en coachervaring hebben. Zij kennen de valkuilen van het vak en willen hun ondernemerservaring delen.

De meeste van de mentoren zijn mentor van Ariane zelf geweest. “De hulp die ze mij hebben gegeven, gun ik andere ondernemers ook,” legt Ariane uit. Deze mentoren hebben ieder hun eigen methode. “Ikzelf heb het liefst een zakelijke, stevige man die me een schop onder de kont geeft, maar een andere ondernemer heeft misschien liever een coach die schouderklopjes geeft.”

Loondienst versus eigen bedrijf

Voor de oprichting van dit bedrijf werkte Ariane in loondienst van Fortis. Van daaruit heeft ze een jaar lang een eigen bedrijf gehad - met Fortis als aandeelhouder – waarbij ze ontdekte dat veel ondernemers met vragen rondliepen. Ze hielp een vrouwelijke ondernemer met het verkopen van haar vertaalbureau en koppelde de ervaren onderneemster vervolgens aan een jonge ondernemer. “Dat werkte zo goed dat ik dacht: hier ga ik een proces omheen bouwen. En zo ontstond Match & Mentor in de praktijk.” Ariane liet zich uitkopen en ging een eigen bedrijf beginnen onder de vlag van haar nieuwe BV: ´Match & Mentor´.

Blocnote langs het bed

Van een baan in vaste dienst naar het ondernemerschap dus: een hele stap. Ariane: “Een eigen bedrijf runnen is spannend, maar ik zie dat mijn netwerk en bedrijf groeit. Dat is alleen maar leuk. Wel vind ik het moeilijk te focussen. Het liefst wil ik alles tegelijk doen.” Dat is de valkuil van de onderneemster: de laptop even opzij schuiven is er niet bij. “Tja, de impact op mijn privéleven is groot. Ondernemen is verslavend. Méér, méér, méér. Het is nooit genoeg.” Ja hoor, Ariane is er zo één die een blocnote langs haar bed heeft liggen. “Als de vogels fluiten, borrelen ideeën bij me op. Dat móet ik dan even opschrijven. Maar misschien hoort dat vooral bij de beginfase waar ik nu inzit en heb ik mijn blocnote straks niet meer nodig.”

Behalve de één op één mentorkoppelingen die Ariane doet, organiseert ze groepsbijeenkomsten. “Denk daarbij aan forums, themabijeenkomst, workshops of een groot congres. Daarin kunnen de ondernemers leren en tegelijkertijd netwerken.”

Boegbeeld 

Matchen, bijeenkomsten organiseren, mentoren vinden… De activiteiten van Match & Mentor klinken breed. Wat is Ariane´s taak precies in het geheel? Lachend: “Mijn taak? Ik ben het boegbeeld, doe intakes met klanten, kijk welke mentor erbij past, houd me volop bezig met netwerken en blijf nieuwe dingen bedenken.”

Vrouwelijke netwerkbijeenkomsten

Netwerken doet ze vooral tijdens speciaal daarvoor bedoelde meetings. De verkiezing Topvrouw van het Jaar bijvoorbeeld, of de ladieslunch. “Bewust vrouwelijke bijeenkomsten? Misschien wel, omdat vrouwelijke ondernemers mijn speerpunt zijn. Dat is zo gegroeid, waarschijnlijk omdat niet veel bedrijven een vrouw als boegbeeld hebben. Maar,” haast Ariane zich te zeggen: “Ik bezoek ook veel gemengde bijeenkomsten hoor.”

Free publicity

Ariane moet het qua reclame veel hebben van free publicity in bijvoorbeeld tijdschriften “En natuurlijk de veertig mentoren die werken bij Match & Mentor. Zij zijn mijn sales managers.” Haar klanten komen dus vooral via via bij haar terecht. “De website is een naslagwerk. Ik heb niet het gevoel dat mensen met een probleem ons gaan googlen. Als je ergens mee zit, vertel je dat toch liever aan iemand die je vertrouwt. Ik heb weleens een huilende onderneemster tegenover me gehad. Ze had geen idee of ze eigenlijk wel goed bezig was, terwijl ze het juist nog hartstikke goed deed tijdens de crisis. Ik kon haar een spiegel voorhouden, vertellen waar ze stond.”

Vragen waar klanten vooral mee komen, zijn: Volg ik wel de juiste koers? Moet ik samengaan met een ander bedrijf of alléén doorgaan? Hoe moet ik focussen? Hoe voer ik mijn eerste ontslaggesprek?” Tijdens de crisis komen meer ondernemers met hun vragen bij Match & Mentor. “Ze hebben juist in die onzekere tijd een klankbord nodig en dat is goed: ondernemen doe je niet in je eentje.”

Meer inspirerende verhalen van ondernemers lezen?

Neem dan een kijkje in onze rubriek

< Wil jij ook graag in deze rubriek verschijnen en over je bedrijf vertellen?Neem dan contact op met de redactie>

Auteur

Lenneke Arts