Hoe overleef ik vakantietijd?

Gebruik die tijd nuttig

31 januari 2013

Tijdens de zomer zijn veel bedrijven dicht wegens vakantie. De meeste ondernemers hebben het in vakantietijd een stuk rustiger en moet je opdrachten gewoon bij elkaar schrápen. Gebruik je tijd nuttig.

Je kunt diep blijven zuchten en met de benen op je bureau hopen dat het ‘echte’ seizoen snel weer begint. Maar wat je ook kunt doen: Je tijd nuttig besteden, met een van onze tips.

Netwerken

Er zijn genoeg andere ondernemers die hetzelfde probleem als jij hebben in de vakantie. Waarom zou je die ondernemers niet opzoeken? Je zit in hetzelfde schuitje, dus je hebt een gemakkelijke ingang voor een gesprek. Door met andere ondernemers in contact te komen, kun je elkaar helpen aan nieuwe opdrachten. Ook in de zomer zijn (netwerk-)borrels. En denk eens aan zomercursussen en workshops. Mocht je toch op vakantie gaan: ook daar kun je in contact komen met interessante mensen. Zolang je het maar niet ten koste laat gaan van je vakantie.

Lees ook:

Plan projecten

Kun je je projecten nu niet uitvoeren vanwege de vakantieperiode? Plan ze vast in voor een later moment in het jaar. Ga nauwkeurig na hoe het project er precies uit moet zien, hoeveel tijd je waarvoor nodig hebt, welke mensen je in moet schakelen en met welke andere werkzaamheden dit te combineren is.

Maak een aanvalsplan voor het vierde kwartaalDeze tijd kun je perfect gebruiken om je helemaal klaar te maken voor de (drukkere) tijd die je staat te wachten. Maak een plan van aanpak. Waar ga je extra aandacht aan besteden? Welke nieuwe ideeën ga je aanpakken? Welke soort opdrachten leveren je het meeste geld op en welke opdrachten voer je het liefst uit? Wat zijn de zwakke en sterke punten van je bedrijf in drukke tijden? Ga alles na wat belangrijk is voor je bedrijf en schrijf naar aanleiding hiervan een plan van aanpak.

Schrijf een boek

Al veel ervaring op het gebied van ondernemen? Juist de rust die je in vakantietijd hebt, geeft je de kans om die ene droom uit te voeren: je eigen boek schrijven. Beschrijf hoe jij zelfstandig ondernemer bent geworden, welke valkuilen je tegen bent gekomen en welke successen je tot nu toe behaald hebt. Zo'n naslagwerk is nuttig voor andere - net beginnende - ondernemers en leuk voor jezelf als naslagwerk. Zodra je begint is het belangrijk eerst een plan te maken voor wat je wil vertellen in je boek.

Organiseer je werk

Ga na welke activiteiten je aanpakt en of de meest dringende zaken ook prioriteit krijgen. Begin je altijd met de belangrijkste dingen? Houd je je doel strak voor ogen en heb je al je werkzaamheden goed geordend? Werkt je personeel effectief? Om deze vragen met 'ja' te beantwoorden, is het slim om je werkzaamheden in kaart te brengen. Lees daarvoor onze artikelen: