Werkgevers vrezen verlofregeling EU

180 miljoen extra loonkosten

25 maart 2014

Werkgevers in Nederland vrezen 180 miljoen aan extra loonkosten wanneer het EU-voorstel van de commissie vrouwenrechten voor twintig weken zwangerschapsverlof wordt doorgevoerd. Dat meldt het Financieele Dagblad woensdag.

Checklist Verlof toekennen

De commissie vrouwenrechten van het Europees Parlement wil dat de minimumnorm voor zwangerschapsverlof wordt opgerekt van veertien naar twintig weken.Mannen krijgen twee weken verlof, in plaats van de huidige twee dagen.

VNO-NCW onthutst

Loes van Embden, secretaris sociale zaken bij VNO-NCW zegt onthutst te zijn over de regeling. “De enorme stijging van loonkosten in tijden van crisis is onacceptabel”, aldus Van Embden.

De Nederlandse werkgevers vinden dat het parlement met de verhoging tot twintig weken, en het betaalde vaderschapsverlof, met een oneigenlijke aanpassing komt van de EU-regels voor zwangerschapsverlof. "Die zijn er voor bescherming van zwangere werkneemsters en vrouwen die zijn bevallen", aldus Van Embden. "Dit gaat echter over de combinatie werk en zorg."

Europese Commissie

De Europese Commissie had een verlenging naar achttien weken voorgesteld. De parlementscommissie werkgelegenheid had daarmee ingestemd, maar stemde een voorstel voor vaderschapsverlof weg. Het parlement moet zich nu plenair over de kwestie uitspreken.

Uiteindelijk moeten parlement en lidstaten samen over de voorstellen beslissen. Lidstaten als Groot-Brittannië en Nederland staan kritisch tegenover de plannen. Britse werkgevers zijn bang dat de loonkosten met 2 miljard pond stijgen.

Bron: z24.nl, nuzakelijk.nl