'Altijd vrij op 5 mei geen goed idee'

Ondernemers willen geen extra vrije dag

07 mei 2010

VNO-NCW en MKB Nederland vinden het geen goed idee om van 5 mei een officiële feestdag te maken. Volgens de werkgeversorganisaties betalen ondernemers de rekening, omdat hun werknemers dan nog een dag minder werken in mei.

Afgelopen week stelde PvdA-leider Job Cohen voor dat 5 mei elk jaar een officiële feestdag moet zijn en niet eens in de vijf jaar. Dat betekent dat werknemers elk jaar een extra vrije dag krijgen. Onder andere SP, ChristenUnie en PVV zijn voor. MKB Nederland en VNO-NCW vinden het een 'sympathiek plan', maar benadrukken wel dat de voorstanders niet over de rekening hebben nagedacht, die bij de ondernemers komt te liggen.

Voorwaarde

De werkgeversorganisaties vinden dat het aanwijzen van een extra vrije dag alleen kan, als daarvoor een andere vrije dag wordt ingeleverd. Politieke partijen CDA en D66 zijn het daarmee eens. GroenLinks stelde al voor om Tweede Pinksterdag in te leveren.

Top

Ons land zit al in de top van Europa met het huidige aantal verlofdagen, volgens de werkgeversorganisaties. In vergelijking met hun Europese collega's werkt de Nederlandse werknemer al weinig uren per jaar vanwege de grote hoeveelheid vakantie- en verlofdagen hier.

Omdat er in mei zoveel vrije dagen kort achter elkaar zijn, kan nog een extra vrije dag betekenen dat in de tussentijd massaal wordt vrjigenomen. En dat is voor de ondernemer funest, want het werk moet natuurlijk wel worden gedaan.

Bron: ANP

Reageer

Wat vind jij, moet 5 mei elk jaar een vrije dag worden of niet? Laat het de MKB Servicedesk weten via onderstaand reactieformulier.