Hoe ga ik gerust op vakantie?

Vakantiechecklist voor ondernemers

25 juli 2017

Als ondernemer wil je ook graag onbezorgd op vakantie. Als je je werknemers goed instrueert en je netwerk op de hoogte stelt van jouw afwezigheid, is dat mogelijk. Hierbij een aantal praktische tips.

Afronding werkzaamheden

Om gerust op vakantie te gaan, is het verstandig om je werkzaamheden geleidelijk af te bouwen. Plan de laatste dagen voor je afwezigheid geen (belangrijke) afspraken meer in je agenda, zodat je rustig de tijd hebt om lopende zaken af te ronden.

Goede overdracht

Je werknemers kunnen beter iets teveel weten dan te weinig. Spreek daarom ook duidelijk af wie welke taken van jou overneemt, zodat daar geen verwarring over ontstaat. Maak bijvoorbeeld een Excel-document waarin je per persoon taken toewijst. Belangrijke informatie of documenten die horen bij belangrijke lopende zaken kun je online opslaan, bijvoorbeeld in Google Docs. Zo kun je elk moment bij belangrijke informatie.

Liquiditeitsplanning

Wat moet je tijdens de vakantie betalen en wat krijg je binnen? Verstuur ruim van tevoren je facturen. Zorg ervoor dat alle financiële zaken zijn afgehandeld. Het voordeel van internetbankieren is dat je ook betaalopdrachten vooraf in kunt stellen. Neem desnoods de benodigdheden mee om te kunnen internetbankieren, zodat je op vakantie financiële spoedgevallen kunt afhandelen.

Bereikbaarheid

Maak afspraken over wat spoedgevallen zijn en hoe je werknemers daarover contact met je opnemen. Spreek bijvoorbeeld af dat je een telefoontje of sms krijgt bij hoge prioriteit en een mail bij lage prioriteit. Als je tijdens je vakantie niet bereikbaar wilt zijn, zorg dan dat het duidelijk is wie spoedgevallen behandelt.

Afwezigheid

Stel je netwerk op de hoogte van jouw afwezigheid. Stuur klanten en collega's een mail voordat je weggaat met informatie over wie je taken tijdelijk waarneemt. Stel ook een out of office reply in. Alle mailprogramma's of -diensten bieden hiervoor standaard faciliteiten. Ook in een voicemailboodschap kun je laten weten dat je afwezig bent. Zo weten mensen die telefonisch contact zoeken ook waar ze aan toe zijn. Om te voorkomen dat je mailbox bij terugkomst uit zijn voegen barst, kun je nieuwsbrieven en standaardmailings wellicht tijdelijk stopzetten.

Inspiratie

Gebruik je vakantie om nieuwe ideeën en inspiratie op te doen. Die paar weken zonder werk is een goed moment om bij te tanken. Neem een paar goede boeken mee en rust lekker uit, dan komt de inspiratie vanzelf.

Weer aan het werk

Na de vakantie wacht er ongetwijfeld een stapel post, een berg ongelezen e-mails en een lijstje terugbelverzoeken. Je inbox is niet je to-do-list, ga dus rustig weer aan de slag, om te voorkomen dat je al snel weer aan vakantie toe bent. Evalueer ook met je personeel hoe het gegaan is in je afwezigheid, en wat er voor een volgende keer nog beter geregeld zou kunnen worden.

Lees ook 'Hoe maak ik een vakantieplanning voor mijn personeel'.