Hoeveel moet je personeel verdienen?

Wat moet ik betalen?

25 september 2019

Hoeveel moet je betalen aan die medewerker met zoveel jaar ervaring en die specifieke functie?

Wat het precieze salaris moet zijn van je medewerkers, is een vraag waar veel ondernemers mee worstelen. Je wil je werknemer uiteraard niet teveel betalen, maar betaal je te weinig dan is de kans groot dat je je werknemer ontevreden en gedemotiveerd raakt.

Minimumloon

Het is wettelijk bepaald dat je een werknemer niet minder dan het minimumloon en minimumvakantiebijslag mag betalen, anders overtreed je de Wet minimumloon. De arbeidsinspecteur kan je hiervoor een waarschuwing geven of een boeterapport opmaken, hiervoor kan een boete worden opgelegd. Betaal je deze boete niet, dan volgt er een tweede boete. Ook ben je verplicht om het loon op te schroeven naar de grens van het minimumloon.

Waar moet ik rekening mee houden?

Salaris is afhankelijk van het beroep, de leeftijd en werkervaring van een werknemer, maar houdt er ook rekening mee dat iemand met een leidinggevende functie meer verdient dan iemand die dat niet doet. Onderhandel met je werknemer en kom tot een besluit waar jullie beide blij mee zijn. Zorg ook dat een salaris niet te veel afwijkt van het salarispatroon binnen de onderneming. Werknemers praten onderling over hun loon, dus het is belangrijk dat je een rechtvaardige verdeling maakt.

Online vergelijken

Er zijn een hoop sites waar je kunt checken wat een werknemer zou moeten verdienen, zoals de salarischeck van MKB Banenmonitor. Zo kan je eenvoudig kijken wat iemand met herzelfde opleidings- en ervaringsprofiel verdient.

CAO

Je kunt ook de CAO van je bedrijfstak gebruiken om meer inzicht in de beloning van je personeel te krijgen. Neem je iemand aan voor een functie die nog niet eerder werd vervuld? Je kunt onder andere bij de vakbonden cao's vinden. 

Netwerk

Voor de meest betrouwbare informatie vraag je in je netwerk en aan collega-werkgevers om advies. Je zult zien dat salarissen niet alleen verschillen door eigenschappen van de werknemer, maar ook door eigenschappen van jou als werkgever. Voorbeeld: hoe langer je bedrijf bestaat, hoe meer kapitaal je zult hebben.

Directeur-grootaandeelhouder

Ben je zelf de directeur-grootaandeelhouder (DGA) van een BV dan gelden er andere regels. Lees er meer over in dit artikel.