'Investeren in personeel loont'

Excelleren.nu belangrijk voor innovatieve installatiebranche

17 september 2012

MKB Servicedesk sprak met Paul Ewalds, verantwoordelijk voor onderwijszaken binnen UNETO-VNi.

Excelleren.nu is een project dat wordt geleid vanuit MKB-Nederland en veertien verschillende branche-organisaties. Wij vroegen verschillende brancheorganisaties: wat vinden jullie van Excelleren.nu? Deze keer Paul Ewalds, van de brancheorganisatie voor installatiebedrijven.

Wat doet UNETO-VNI precies?

UNETO-VNI is de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche en de technische detailhandel en vertegenwoordigt 90% van de omzet van de installatiebranche en biedt werkgelegenheid aan 130.000 personen. De organisatie onderhoudt contacten met overheid en politiek, onderwijsinstellingen, media, koepelorganisaties, vakbonden en fabrikanten- en consumentenorganisaties.

Wat vindt de branche van het starten van het project Excelleren.nu?

Het ondersteunen van bedrijven in de installatiebranche bij het optimaliseren van de HRM-funcie is al jaren een aandachtgebied binnen het beleid van UNETO-VNI. Ook ons opleiding- en ontwikkelingsfonds OTIB ondersteunt installatiebedrijven hierbij, met name op het gebied van opleiden en ontwikkelen van (potentiële) medewerkers. Dit project maakt het voor de branche mogelijk om de ondersteuning naar MKB-bedrijven te optimaliseren, waarbij alle producten integraal worden aangeboden in een unieke samenwerking.

Waarom is dit project van belang voor deze branche?

Uit onderzoek blijkt dat investeren (opleiden, etc) in personeel zich, ook voor het bedrijf, loont. Dat besef dringt maar moeizaam door, terwijl de ontwikkelingen in de techniek exponentieel toenemen. De installatiebranche mag zich tot de meest innovatieve sectoren van Nederland rekenen. Een structurele en kwalitatieve HRM-functie is onmisbaar om deze ontwikkelingen te kunnen vermarkten

Verwacht je veel animo vanuit de branche? En waarom?

Ja, omdat de branche in de toekomst grote tekorten op de arbeidsmarkt verwacht en zelfs nu structurele tekorten kent binnen bepaalde segmenten. Verder blijkt uit voorgaande projecten dat MKB-bedrijven ondersteuning van of door de brancheorganisatie op dit gebied weten te waarderen.

Wat verwacht je van de uitkomst van het project?

In ieder geval een gedegen advies te kunnen verstrekken aan 100 installatiebedrijven, maar tevens het kunnen integreren en optimaliseren van de producten die de branche heeft ontwikkeld. Daarnaast willen we volgen of het advies leidt tot een duurzame verbetering /gedragsverandering bij de deelnemende bedrijven.

Heb je nog een oproep aan de leden?

Meld je aan voor het project als 'een van de honderd' en bespaar geld door te investeren in je personeel!