Reis jij al zakelijk met het openbaar vervoer?

De vooroordelen en voordelen van zakelijk reizen met de trein

30 augustus 2012

Behoor jij tot de 4 tot 5 procent zzp’ers die voor zakelijke doeleinden voornamelijk met de trein reist? Of pak je de auto omdat je denkt dat dit sneller is? De voor(oor)delen van zakelijk reizen met het OV op een rijtje.

Heb je als mkb'er al eens bekeken of er voordelen te halen zijn met het inzetten van openbaar vervoer? Kijk nog eens naar onderstaande voordelen en de vooróordelen.

Voordelen

 • Geen files.

  Vermijd stress en te laat komen door lange files. Kom uitgerust en voorbereid op je zakelijke afspraak.

 • Geen parkeerproblemen. 

  Ben je al laat, moet je de auto vijf straten verderop parkeren, waarbij de parkeermeter elk uur moet worden bijgevuld. Herkenbaar? Verleden tijd met het OV.

 • Inzichtelijke reiskostenAlle losse bonnetjes van werknemers die maandelijks reiskosten declareren, vragen om een geordende administratie. Je kunt dit deel uitbesteden, door te kiezen voor een mobiliteitspas waarbij je elke maand een factuur krijgt. Ook handig voor het verrekenen van de 6% btw op ritten met het OV.

 • Effectief gebruik van reistijd. Dat is slim werken: je reistijd gebruiken als werktijd. Online in de trein? Dat kan ook. Er bestaat gratis draadloos internet in de trein. Nu nog niet in alle Intercity’s beschikbaar maar, in 2013 zijn alle intercity’s van wifi-hotspots voorzien. In 2010 startte NS Wifi in de trein. Maandelijks vinden er meer dan 200.000 online sessies plaats in de trein.

 • Altijd actueel. Via m.ns.nl kun je je actuele reisinformatie op je mobiel opvragen. Handig wanneer je onderweg bent en wilt weten of er vertragingen of werkzaamheden aan het spoor zijn. Wil je via je mobiele telefoon altijd actuele reisadviezen, download dan de applicatie Reisplanner Xtra op ns.nl/reisplannerxtra.

Vooroordelen

 • Niet betrouwbaar. 

  Niet alle treinen en bussen rijden op tijd en soms laat de aansluiting ook te wensen over. En moet je wachten op je trein? Benut je wachttijd als werktijd. Ben je op Amsterdam Centraal, Rotterdam Centraal, Schiphol of Breda, maak dan gebruik van de NS Hispeed Lounges. Hier bereid je rustig je vergadering of presentatie voor. Met draadloos internet, vergaderzalen tegen betaling en een gratis zelfbedieningsbar. Dat heb je in de file dan weer niet…

 • Gebruiksonvriendelijk. 

  Overstappen, geen zitplaats, geklungel met bagage. Een auto lijkt stukken makkelijker afgezien van de files, parkeerproblemen en parkeerkosten.

 • Zitplaats is beperkt. Tijdens spitsuren kan het voorkomen dat er geen zitplaatsen zijn. Reis volgens het Nieuwe Werken en er is plek genoeg.

 • Duur. 

  De auto lijkt goedkoper dan de trein. Schijn bedriegt: Een lease-auto kost gemiddeld 0,49 euro per kilometer. Een auto 0,44 euro. De gemiddelde kilometerprijs voor een treinreis tweede klas, is 0,14 euro.

 • Je kunt niet overal komen. 

  Sommige locaties zijn niet te bereiken. Denk aan een afgelegen kantoorpand waar geen station in de buurt is. Wil je toch een milieuvriendelijker oplossing? Reserveer dan een Greenwheels, taxi of reserveer een fiets op het station.

 • Tijdrovend. 

  Je stapt in de auto, gebruikt een routeplanner of een navigatiesysteem en je bent weg. Toch is een reis plannen en boeken via internet zo gedaan. Boek meteen een taxi of ander vervoermiddel en je bent verzekerd van een soepele reis. Maak je gebruik van de NS Businesscard dan is een kaartje kopen op internet niet meer nodig. De Business Card werkt op basis van in- en uitchecken.

Auteur

redactie - Manon Abbel