Hoe maak ik een verlichtingsplan?

Hoe ziet een plan voor verlichting eruit?

18 september 2013

Wil je nieuwe lampen ophangen op de werkvloer of besparen op verlichting, maak dan een verlichtingsplan. Hiermee breng je in kaart welke verlichting je nodig hebt, welke aansluitingen daarbij horen en hoe je gaat besparen.

Wat is een verlichtingsplan?

In een verlichtingsplan beschrijf je nauwkeurig hoe de optimale verlichting in je bedrijfspand eruit ziet. Hierin combineer je energiezuinige verlichting met slimme regelingen en schakelmogelijkheden.

Waarom maak ik een verlichtingsplan?

Door het (laten) opstellen van een verlichtingsplan, wordt duidelijk welke lichtbronnen hoeveel energie en geld kosten. Ook wordt inzichtelijk waar je op kunt besparen.

Wat staat er in een verlichtingsplan?

 • Hoe energie-efficiënt je verlichting is; 

 • Wat de functie van welke verlichting is;

 •  Welke energiezuinige armaturen en lampen je gaat gebruiken. Denk daarbij aan:

 1. Hoogfrequente tl-verlichting. Je kunt je gewone tl-verlichting hoogfrequent maken door een elektronisch voorschakelapparaat (EVSA) te plaatsen. Dit zorgt voor een besparing tot 65 procent.

 2. Led-verlichting. Bij deze lampjes komt weinig warmte vrij, wat gunstig is in koelhuizen.

 3. Bevestig spiegels aan je tl-verlichting. Armaturen met spiegeloptiek geven een hogere lichtopbrengst doordat ze het licht in de juiste richting reflecteren.

 4. T5-lampen: Deze lampen bevatten minder kwik en fosfor, zijn kleiner dan de conventionele T8-lampen (16 mm diameter), hebben dezelfde of een betere lichtopbrengst per Watt en zijn efficiënter bij spiegeloptiek (zie optie hierboven).

 5. Spaarlampen.

 • Welke daglicht- en aanwezigheidsregelingen je treft. Dit om ervoor te zorgen dat verlichting niet onnodig of te sterk brandt. Wordt een bepaalde ruimte, zoals een opslagruimte, toilet of vergaderkamer, niet of weinig gebruikt? Plaats licht- en bewegingssensors. Je kunt verlichting ook op een tijdklok of deurschakelaar zetten.

 • Een installatieplan van armaturen en elektrische aansluitingen.

 • Een berekening van de kosten.

Hoe stel ik een verlichtingsplan op?

Je kunt hiervoor de hulp inschakelen van een lichtadviseur. Vaak kost het opstellen van een verlichtingsplan niks, maar gaat het geld hem zitten in de aanschaf van de nieuwe verlichting die je nodig hebt om ook daadwerkelijk aan het plan te kunnen voldoen.

Bron: Milieudienst West-Holland en Het Energiecentrum MKB

Auteur

Lenneke Arts