Minder file dankzij Slim Reisbudget

Reiskostenvergoeding vooraf zorgt voor 20 procent minder file

30 augustus 2012

Als je werknemers vaker thuis of onderweg werken en de auto laten staan, kan dat een filevermindering van 20 procent opleveren. Maar hoe stimuleer je werknemers om vaker het OV te nemen of buiten de spits te reizen?

Werkgeversgroep B50, onderdeel van het platform Slim Werken Slim Reizen (SWSR) biedt maandag het rapport aan staatssecretaris Weekers van Financiën aan. In het rapport staat de oplossing: een Slim Reisbudget voor bedrijven. Dat moet hét instrument worden waarmee 6,5 miljoen werknemers worden gestimuleerd om slimmer te reizen

Slim Reisbudget?

In de huidige situatie wordt een vergoeding voor reiskosten pas verstrekt nadat de reis is gemaakt. Dit betekent dat niet zo zeer het gedrag wordt beloond, maar juist de reisafstand. Dit stimuleert mensen niet om op een slimme manier te reizen. Het Slim Reisbudget verstrekt vergoedingen juist vooraf.

In de meest simpele vorm krijgt een werknemer een vast budget, waarmee hij voor het werk kan reizen. Wanneer de werknemer zijn budget minder aanspreekt, door bijvoorbeeld goedkoper te reizen, thuis of dichter bij huis te werken, dan houdt hij geld over. Dit stimuleert de werknemer bewust slim te reizen. Daarnaast kunnen werkgevers via een Slim Reisbudget duurzame mobiliteit bevorderen. Bijvoorbeeld door een hogere kilometervergoeding voor reizen per fiets of openbaar vervoer te geven dan aan autokilometers.

Fiscale drempel

Werkgevers voeren nog niet of nauwelijks mobiliteitsbudgetten in vanwege een fiscale belemmering. Als een werknemer geld overhoudt van zijn budget, dan moet hij daarover belasting betalen. De fiscus ziet dit momenteel als verkapt loon. De B50 werkgevers doen in de rapportage de fiscale suggestie voor een Slim Reisbudget voor bedrijven. Binnen dit bedrijfsbudget kunnen werkgevers naar eigen inzicht mobiliteitsbudgetten inrichten voor hun werknemers. Daarbij blijft het geld voor de fiscus duidelijk geoormerkt voor mobiliteit, in plaats van verkapt loon. Het voorstel sluit aan op het beleid van de staatssecretaris: het is budgetneutraal voor overheid en bedrijfsleven, eenvoudiger en vermindert de administratieve lastendruk.

Scan

Test hoe jij presteert op het gebied van Slim Werken Slim Reizen! Doe de scan om te zien hoe jij scoort ten opzichte van collega-ondernemers en waarin jij je nog kunt verbeteren.

Bron: Slim Werken Slim Reizen