Laat de auto wat vaker staan: kies ander vervoer

Hoe reis je slim?

30 augustus 2012

Door slim te reizen met het openbaar vervoer voorkom je files, draag je bij aan een beter milieu en zorg je dat er minder parkeerruimte nodig is op je werk. Kortom, je laat de auto wat vaker thuis. Hoe je dan op je werk komt?

De trein

In de trein kun je, als je in het bezit bent van een laptop, doorwerken. Heel handig zijn ook de verschillende flexibele werkplekken op onder andere stations, zoals Seats2meet waardoor je tussen afspraken door een goede werkplek hebt. Je kunt ook met klanten en zakenrelaties onderweg afspreken voor een overleg. Als je elkaar halverwege tegemoet komt, scheelt dat veel reistijd.

De bus of de tram

Ook de bus of tram is een goed alternatief voor de auto. Zo kunnen werkgevers in de buurt van Utrecht voor een vast bedrag de Utrecht Bereikbaar pas aanschaffen. Dit is een persoonsgebonden pas voor werknemers waarmee ze gratis met het openbaar vervoer van GVU en Connexxion in de stadsregio Utrecht kunnen reizen. Daarnaast kunnen ze met de pas op meer dan 225 Nederlandse locaties gebruik maken van een OV-fiets. Daarnaast is er natuurlijk de NS-Businesscard die je aan medewerkers kunt verstrekken.

Gehuurd groepsvervoer

Heb je een groot bedrijf en wonen veel werknemers bij elkaar in de buurt, dan kun je ervoor kiezen een touringcar of busje te huren die alle werknemers thuis ophaalt.

De fiets

  • De gewone fiets: Op de fiets of racefiets naar het werk is niet alleen milieuvriendelijk, maar ook een goede manier om je (gratis!) uurtjes sport per week mee pakken. Je springt ‘s ochtends op de fiets, rijdt de files voorbij en komt in alle rust op kantoor aan.

  • De e-fiets: Ben je niet zo’n sportieveling maar zou je best op de fiets naar het werk willen? Dan biedt de e-fiets uitkomst. Op deze elektrische fiets maak je met gemak twee keer zoveel kilometers. De fiets is snel, goedkoop en een flexibel vervoersmiddel.

  • De ov-fiets: Is jouw werk alleen bereikbaar met de trein en moet je ook nog een stukje met de bus of fiets? Overweeg dan om voor het laatste stukje naar je werk de ov-fiets te pakken. Zo’n fiets kun je op talloze plekken huren.

  • Fiets van de zaak: Heb je er weleens over nagedacht om jouw werknemers een fiets van de zaak te geven? Bied je medewerkers de mogelijkheid deel te nemen aan een fietsplan. Als je dit kostenneutraal wilt doen, kan dat via een fietsprivéregeling. Je medewerkers kunnen dan met fiscaal voordeel een (elektrische) fiets aanschaffen. Of kies voor een fietscadeauregeling. Hiermee kun je jouw medewerkers elke drie jaar een fiets ter waarde van € 749,- cadeau doen.

De elektrische scooter

Een andere manier waarop je files kunt vermijden en bij kunt dragen aan het milieu is door naar je werk te gaan op een elektrische scooter. Deze scooter maakt geen geluid, rijdt niet op benzine en is goedkoper dan een benzinescooter.

Carpoolen

Het klinkt heel ouderwets, maar carpoolen is ook een slimme manier van reizen. Collega’s die met elkaar meerijden of vrienden die vlak bij elkaar werken, kunnen voor deze manier van reizen kiezen. Stel dat vier collega’s die normaal in hun eigen auto naar het werk rijden, samen in een auto reizen? En stel dat iedereen die in de spits rijdt dit doet? Dat zou een hoop files schelen. Een variatie op carpooling is vanpooling waarbij een professionele chauffeur of een van de collega’s een busje bestuurt waar maximaal 9 personen inpassen.

De groene auto

Kun je echt niet zonder auto? Kies dan voor een milieuvriendelijker alternatief en maak gebruik van een deelauto via Greenwheels  of Wheels4all. Met een abonnement kun je een auto reserveren.

Scan

Test hoe jij presteert op het gebied van Slim Werken Slim Reizen! Doe de scan om te zien hoe jij scoort ten opzichte van collega-ondernemers en waarin jij je nog kunt verbeteren.