Opleiding voor ondernemers moet starters genereren

Ondernemen kun je leren met traineeprogramma 24months

18 september 2012

Om ondernemerschap bij net afgestudeerde academici aan te wakkeren, is begin 2012 het traineeprogramma 24months opgezet, een initiatief van het Holland Program on Entrepreneurship (HOPE) van de universiteiten in Rotterdam, Leiden en Delft.

Veel ondernemersbloed gaat ieder jaar verloren. Na een academische opleiding kiezen veel geboren entrepreneurs ervoor om in loondienst te gaan, terwijl starten direct na je studie het meest gunstig lijkt.

"Zonde", zegt Huib Broekhuis van VDS Training Consultants, medebedenker en aandeelhouder van het traineeprogramma 24months in Het Financieele Dagblad. "Als je er pas tien jaar later achter komt dat je liever ondernemer was geworden, dan is dat voor zowel jou als je werkgever een verspilling van de energie geweest. Het was beter geweest als jullie dat eerder hadden ontdekt."

Ondernemen is weer 'cool'

"Ondernemerschap wordt steeds populairder", zegt Broekhuis. "Vroeger was ondernemer zijn niet 'cool'. De norm was dat je bij een bedrijf ging werken. Dat is nu anders. Maar afgestudeerden hebben nog niet dat briljante idee voor een eigen onderneming en missen de ervaring." Sinds januari dit jaar springt 24months in dit gat. "Wij nemen mensen aan en verbinden ze aan ondernemers die een soort 'mini-me' zoeken: een rechterhand die de ondernemer snapt en los van de bestaande organisatiestructuur kan werken aan de groei van de onderneming door bijvoorbeeld het opzetten van een nieuwe markt of het ontwikkelen van een nieuw product."

De trainees van 24months worden drie keer acht maanden op pad gestuurd met een concrete opdracht, die door het bedrijf is opgesteld. Wie goed presteert, krijgt na acht maanden een bonus van duizend euro. De trainees worden in het diepe gegooid, maar wel begeleid door een persoonlijke coach van 24months. Het vinden van trainees is niet moeilijk, maar de animo van bedrijven valt vooralsnog tegen. Broekhuis: "Tot nu toe hebben zeven bedrijven een trainee gehad. Wij kennen de mkb-bedrijven ook niet allemaal, dus dat is lastig. Bovendien is het crisis. Veel ondernemers willen wel, maar kunnen dit financieel nog niet aan." Een bedrijf moet per maand 5500 euro betalen per trainee.

Gegarandeerd ondernemer in 24 maanden?

"In twee jaar tijd leer je waar je goed in bent", zegt Broekhuis. "Wij duwen niemand een bepaalde kant op. Het kan zijn dat na twee jaar blijkt dat je eigenlijk geen uitvoerder bent. Het ondernemerschap moet wel in je zitten. Als je een appel bent, dan word je nooit een peer."

Starten?

Lees meer over het beginnen van een eigen bedrijf in het whitepaper: 'Starten? Eerste stappen naar een eigen onderneming?'

Bron: Het Financieele Dagblad