Hoe onderneem ik succesvol in Polen?

Profiteer van snelle economische groei en nieuwe wetgeving in Polen

17 september 2013

Polen is het land met de snelst groeiende economie binnen de EU. De cijfers volgens Economic Intelligence Unit: 4,3 procent in 2011, 2,1 in 2012 en een prognose van gemiddeld 3,4 procent voor 2013 tot 2016. In deze tijden van crisis een bijzondere prestatie. Jij als Nederlandse ondernemer kan hiervan profiteren. Hoe, dat lees je in dit artikel.

Business guide Polen

Nederland en Polen zijn belangrijke handelspartners van elkaar, helemaal sinds Polen in 2004 tot de Europese Unie (EU) is toegetreden. In 2011 exporteerden we voor 8,4 miljard euro naar Polen en voerden we voor ruim 5 miljard euro in. Belangrijke exportproducten zijn chemie en machines, maar ook land- en tuinbouwproducten en levensmiddelen. Uit Polen halen we computers, telecommunicatiemiddelen en auto’s.

Waarom als Nederlander naar Polen?

Door de snelle economische groei neemt de vraag naar (luxe) producten toe in Polen. Hier liggen natuurlijk kansen, maar er is meer waar je je als Nederlandse ondernemer mee kunt onderscheiden. Nu Polen bij de EU hoort, moet het land zich conformeren aan Europese richtlijnen op het gebied van onder andere infrastructuur, duurzaamheid, energie, afval- en watermanagement. Dit zijn zaken waar we in Nederland verstand van hebben. In Polen hebben ze veel aan deze kennis. Ook Agentschap NL benadrukt dat er kansen liggen door veranderende wetgeving in Polen.

Twee voorbeelden:

  • De overheid zal het aanleggen van infrastructurele werken, zoals wegen en vliegvelden, uitbesteden via tenders. Je kan je hierop inschrijven.

  • In 2012 en 2013 hervormt Polen de wetgeving over afvalverwerking, conform de Europese richtlijnen. Dit biedt kansen voor bedrijven op het gebied van afvalmanagement en recycling.

Meer over kansen door nieuwe wetgeving lees je in het rapport van Agentschap NL.

Offshoring en outsourcing

Outsourcing is het uitbesteden van bepaalde processen aan andere bedrijven in Nederland of in het buitenland. Het uitbesteden van productieprocessen aan het buitenland (en dan met name lagelonenlanden), heet offshoring. Voor het uitbesteden van bedrijfsprocessen is Polen een populair land. De loonkosten liggen laag, de productie ligt hoog, het opleidingsniveau van de werknemers is goed en het land is makkelijk bereikbaar.

Raamdecoratiefabrikant B&C produceert in het Poolse Srem. Algemeen directeur Johan Kramer: “Er werken daar zo’n honderd man. De lonen liggen in die regio op 35 procent van die in Nederland en de productiviteit is enorm. Dat is minstens net zo belangrijk, want je productie uitbesteden tegen lagere loonkosten levert je niks op als de productiviteit ook laag is. In Polen is dat dus niet het geval en ik verwacht dat deze situatie de komende tien, vijftien jaar nog wel rendabel blijft.”

De Poolse markt op

Wil je exporteren naar Polen of je daar gaan vestigen, dan is het zaak om betrouwbare zakenpartners te vinden. Agentschap NL, de Nederlandse ambassade in Warschau en diverse andere instanties zoals de Nederlands-Poolse KvK kunnen je aan adressen helpen. Ook handelsmissies en beurzen of congressen zijn goede manieren om in contact te komen met potentiële handelspartners. In het whitepaper Het diplomatieke postennetwerk voor ondernemers lees je er meer over.

Poolse mentaliteit

‘Vertrouwen winnen’ zijn de codewoorden voor succesvol zakendoen in Polen. Huib-Jan Krasenberg, commercieel directeur van graszaadproducten Barenbrug BV, zegt: “Nederlanders zijn veel te direct. Loop niet te hard van stapel bij je Poolse zakenpartner. Investeer in je relatie en bouw eerst stap voor stap een vriendschap op. Zakendoen in Polen heeft veel te maken met elkaar dingen gunnen.”

De manager van het Poolse filiaal van Barenbrug, Piotr Krzywicki, legt uit: “Wij Polen zijn wat terughoudend, want het zakendoen met West-Europa is nog vrij nieuw voor ons. Jullie hebben meer kennis, zijn veel verder met alles. Daardoor voelen we ons soms verlegen.” Toch begint de Poolse mentaliteit snel te veranderen, volgens hem. “De jongere generatie heeft meer van de wereld gezien. Ze hebben al gewerkt in Duitsland of Nederland en zijn gewend aan jullie manier van werken. Ze spreken ook goed Engels.”, aldus Krzywicki.