Investeren in bedrijf fiscaal gunstiger bij winst

Ondernemer mag helft investering meteen afschrijven

11 oktober 2013

Om het investeren in het eigen bedrijf te stimuleren, heeft staatssecretaris Frans Weekers (VVD, Financiën) aangekondigd dat ondernemers in 2013 direct 50 procent van hun investeringen van de winst mogen aftrekken.

Whitepaper Je administratie op orde

Normaal is dat voor investeringen van meer dan 450 euro maximaal 20 procent. De regeling is onderdeel van een groter pakket stimuleringsmaatregelen dat nog bekend zal worden gemaakt.

De maatregel levert het bedrijfsleven in 2013 630 miljoen euro op, in 2014 is dat nog eens 165 miljoen euro. Maar omdat investeringen sneller worden afgeschreven, gaat de belastingdruk hierna weer omhoog.

Economie stimuleren

Met een pakket aan maatregelen, waar de afschrijvingsregeling deel van uitmaakt, hopen VVD en PvdA de binnenlandse economie te kunnen stimuleren. De voorstellen worden binnenkort naar de Tweede Kamer gestuurd.

Weekers heeft al aangekondigd dat hij met banken gaat kijken naar hoe de export kan worden ondersteund door gunstige financieringsvoorwaarden. Daarvoor wil hij bestaande kredietgaranties innovatief en slim kunnen inzetten.

Auteur

Marlou Visser