Zakendoen in Polen

Economische Europese tijger biedt kansen: lees de nieuwe business guide

06 september 2018

Ondernemen in Polen is geen gekke gedachte als je op zoek bent naar een grote nieuwe afzetmarkt, goed opgeleid personeel en lage productiekosten. Bovendien is Polen de snelst groeiende economie van Europa. Het land kwam zonder recessie de economische malaise door. Groei jij mee met de economische tijger van Europa? Lees dan eerst onze business guide Polen vol tips, adviezen en interviews met collega-ondernemers.

E-book Eerste hulp bij Groeien

Als we op de laatste berichten afgaan, lijkt het er niet op dat Polen snel de euro zal invoeren. Maar dat hoeft voor jou als Nederlandse ondernemer geen belemmering te vormen bij het zakendoen. De Poolse zloty is een vrij stabiele munt. En bovendien: als je je er gaat vestigen (in de vorm van een kantoor of fabriek), dan geef je de zloty’s die je binnenkrijgt ook weer als zloty uit. Vestigen in Polen? Ja, want volgens de ondernemers uit onze business guide is lokaal aanwezig zijn dé sleutel tot succesvol ondernemen in het land. Tenminste, als je je kantoor ook bemant met Pools personeel. Want de jonge generatie is goed opgeleid en bereid om hard te werken.

Meer tips voor ondernemen in Polen

Nu heb je al twee tips te pakken voor het geval je jouw bedrijf in Polen op de kaart wilt zetten. En we hebben er nog veel meer. Alle tips en adviezen over ondernemen in Polen lees je in onze nieuwste business guide. Een zakelijke reisgids vol praktische informatie over de Poolse economie, cultuur, manier van zakendoen en kansen voor de toekomst.

Welke kansen zijn er dan in Polen?

De Poolse middenklasse krijgt steeds meer te besteden. Mooie gelegenheid om jouw (luxe) consumentenproduct aan de man of vrouw te brengen. Ook moet Polen nog heel veel doen om het land aansluiting te laten vinden bij de EU. Daarvoor krijgt het land ruim 100 miljard aan EU-subsidies. Dat geld wordt onder andere besteed aan infrastructuur, het aanpakken van milieuproblemen en hervorming van de agrarische sector. Voor bedrijven die zich bezighouden met water, logistiek, land- en tuinbouw en energie liggen er met name kansen. Maar ga niet naar Polen met het idee dat je het er ‘wel even gaat maken’. “Polen is een snel ontwikkelend land, geen ontwikkelingsland”, aldus een ondernemer in de business guide.

Download de business guide

Marcel Kurpershoek, ambassadeur van het Koninkrijk der Nederlanden in Polen: “Polen is de ideale partner voor bedrijven die op zoek zijn naar uitbreidingsmogelijkheden. Het heeft een grote lokale markt en beschikt over een goed geschoolde en hardwerkende bevolking. Daarnaast is Polen een natuurlijke toegangspoort tot andere Centraal- en Oost-Europese landen.”

Auteur

Liesbeth Meenink