'Koop de vakantiedagen van je werknemers'

De vakantie van je personeel afkopen als economische turbo

27 juni 2013

Koop de vakantiedagen van je werknemers, om de economie te stimuleren. Die uitnodiging doet CNV Vakmensen.

Mijn werknemer meldt zich ziek, en nu?

De vakbond vindt dat de overheid het fiscaal aantrekkelijk moet maken om verlofdagen van je werknemers te kopen, door hier in plaats van een belastingtarief van 25 procent, het gewone loonbelastingniveau voor te rekenen. De bedoeling is dat werknemers daardoor meer getriggerd worden om hun vakantiedagen te verkopen en daarmee de Nederlandse economie stimuleren. Vicevoorzitter Piet Fortuin van de vakbond: "We moeten ons geld gaan uitgeven. Spaargeld en andere tegoeden moeten in de economie worden gepompt." 

'Balanspositie ondernemers verbetert'

Volgens de vakbond verbetert de balanspositie van bedrijven als werknemers de miljarden euro's aan niet opgenomen verlof benutten om producten te kopen. Daardoor komen kredietfaciliteiten weer in zicht en durven banken weer kredieten te verstrekken.

16 miljard aan opgepot vakantieverlof

Nederlandse ondernemingen hebben ongeveer 16 miljard aan opgepot vakantieverlofgeld in hun balans staan. Dat heeft een negatieve invloed op de bedrijfswinst van ondernemers. De balanspositie van ondernemers zal verbeteren als werknemers hun vakantiedagen in de verkoop doen, voorspelt de vakbond. "En met de winstmarge van ondernemingen groeit op termijn ook de werkgelegenheid."

Berg werk hindert verlof

Overigens is de reden waarom veel personeelsleden hun vakantiedagen niet kunnen opnemen, dat werknemers met een steeds grotere berg werk moeten dealen. Fortuin: "Vaak kán het verlof niet worden opgenomen. De orderportefeuille heeft de hoogste prioriteit."

Auteur

Lenneke Arts