Vijf tips voor je btw-aangifte

Check facturen; niet schuiven met aangiftes; gebruik sms-alert

31 maart 2020

Voor veel ondernemers is het weer tijd voor de btw-aangifte (omzetbelasting). Elke maand, kwartaal of jaar moet je hier aangifte van doen bij de belastingdienst. Waar moet je op letten? Belangrijke tips van Robert Rutgers, stafmedewerker Fiscale Zaken van Flynth adviseurs en accountants.

1. Zorg dat je op tijd bent

"Het is zaak je btw-aangifte op tijd voor te bereiden en te betalen. Houd daarbij rekening met de verwerkingstijd die een bank hanteert. De belastingdienst heeft handige tools om ervoor te zorgen dat je de aangifte niet meer vergeet. Stel bijvoorbeeld de sms-alert in van de Belastingdienst, die je ruim van tevoren en vlak voor een deadline waarschuwt via een sms-bericht. En let op: vorig jaar is de aangiftebrief per post vervallen. Stel daarom nu vast in dat je die aangiftebrief per mail wilt ontvangen. Dit staat niet standaard aan, maar moet je zelf doen."

2. Zorg dat je facturen op orde zijn

"Binnen veel bedrijven worden facturen klakkeloos ingeboekt en meegenomen in de btw-aftrek. Maar er zijn genoeg facturen die nog niet voldoen aan de nieuwe voorwaarden en dus niet geschikt zijn voor aftrek. Als de belasting dit controleert, scheelt het je zomaar 21 procent per factuur. Controleer dus of je eigen facturen en die van je afnemers voldoen aan de nieuwe factuureisen."

3. Buitenlandse aankopen op tijd doorgeven

"Let ook op de aangifte van buitenlandse goederen. Koop je in het buitenland bijvoorbeeld een laptop en wil je de btw terugvragen, dan moet je die aankoop voor 30 september van het kalenderjaar dat volgt op het teruggaaftijdvak aangeven bij de belastingdienst. Houdt daarbij rekening dat je in het bezit moet zijn van specifieke wachtwoorden. Het  aanvragen en ontvangen van deze wachtwoorden bij de belastingdienst duurt maximaal vier weken. Dus als er vorig jaar buitenlandse btw aan jou in rekening is gebracht, zorg dan dat je op tijd over deze wachtwoorden beschikt."

4. Niet schuiven met btw-aangifte

"De meeste ondernemers doen zelf hun aangifte. Sommigen schuiven met btw. Iets uit een ander tijdvak nemen ze rustig mee. Een groot risico. Als het fout gaat kan het je veel geld schelen. De belastingdienst controleert bij een boekonderzoek veelal de laatste vijf jaar. Ook heeft de Belastingdienst aangekondigd meer inspecteurs in te gaan zetten. Alles op orde houden is dus van groot belang. Ook bijzondere regelingen zoals een verlegging van de btw naar de afnemer moeten juist worden toegepast."

5. Benut de kleineondernemersregeling (kor)

"Als je als ondernemer in een jaar minder dan 1.883 euro aan btw zou moeten betalen, hoef je misschien helemaal geen btw af te dragen. Sterker nog, in sommige gevallen hoef je niet eens meer je omzet aan te geven bij de belastingdienst. De kleineondernemersregeling (kor) maakt dit mogelijk, maar is alleen aantrekkelijk voor ondernemers die niet veel inkopen. Als je gaat investeren kun je ontheffing van aangifte beter niet aanvragen."

Meer aangiftetips van Robert Rutgers? Bekijk de Weekly hangout vanaf het strand in Noordwijk.

Wanneer en hoe aangifte doen?

Meer over wanneer en hoe je aangifte moet doen lees je in het artikel; btw-aangifte doen.

Auteur

Raphael Klees