Tijdelijke premiekorting voor jonge werknemers

Twee jaar korting op jong personeel met uitkering

03 juli 2014

Het aannemen van jong personeel met een WW- of bijstandsuitkering wordt aantrekkelijker voor ondernemers. Tussen 1 januari 2014 en 1 januari 2016 krijg je twee jaar premiekorting als je kiest voor een jonge werknemer die tot deze categorie behoort. Jouw winst? Maximaal 3.500 euro per werknemer.

Tijdelijke regelingDe wet is bedoeld om het voor ondernemers aantrekkelijker te maken om jongeren tussen de 18 en 26 jaar met een WW-uitkering of bijstandsuitkering aan te nemen en zo de jeugdwerkloosheid aan te pakken. Daarom krijg je tussen 1 januari 2014 en 1 januari 2016 premiekorting als je een werknemer uit deze categorie aanneemt. Deze korting mag je twee jaar toepassen, dus uiterlijk tot 31 december 2017. Het kan jou tot 3.500 euro per jaar, per werknemer opleveren. De regeling begint officieel vanaf 1 juli 2014, maar je mag er ook nog gebruik van maken voor de jonge personeelsleden die je hebt aangenomen vanaf 1 januari 2014 en minimaal een halfjaarcontract van 32 uur hebt gegeven.

Andere eisen:

 • De jongere werknemer is minimaal 18 jaar, maximaal 26 jaar.

 • Hij/zij heeft een WW- of een bijstandsuitkering op de dag voordat hij bij je in dienst is gekomen. Om te bewijzen dat 'ie een WW-uitkering heeft, moet je werknemer een doelgroepverklaring opvragen bij het UWV en deze aan jou geven. De werknemer kan het UWV ook machtigen om de doelgroepverklaring rechtstreeks naar jou te sturen. Om te bewijzen dat 'ie een bijstandsuitkering heeft, moet je werknemer een doelgroepverklaring aanvragen bij zijn of haar gemeente.

 • Je neemt de jongere werknemer in dienst op of na 

  1 januari 2014 en vóór 1 januari 2016. Hij/zij krijgt een arbeidscontract voor minimaal 32 uur per week, voor minimaal 6 maanden. 

Komt de jongere werknemer in dienst... 

 • Op of na 1 januari 2014 en voor 1 juli 2014? -> Je ontvangt de premiekorting vanaf 1 juli 2014 voor maximaal 2 jaar.

 • Op of na 1 januari 2014 en voor 1 juli 2014, maar gaat hij/zij uit dienst voor 1 juli? -> Dan is de werknemer dus op 1 juli 2014 niet in dienst en krijg je geen premiekorting.

 • Vanaf 1 juli 2014 en voor 1 januari 2016? -> Je ontvangt de premiekorting vanaf indiensttreding voor maximaal 2 jaar, vanaf het moment van indiensttreding.

 • Wordt de jongere tijdens het dienstverband 27 jaar? -> Dan kan je de premiekorting blijven toepassen.

Hoe hoog is de premiekorting voor jongere werknemer? 

Je kunt een premiekorting krijgen van 3.500 euro per jaar per jongere werknemer.  Overigens: voor jongeren die in dienst zijn gekomen op of na 1 januari 2014 en voor 1 juli 2014, ontvang je de premiekorting pas vanaf 1 juli 2014. Deze korting gaat namelijk in vanaf 1 juli 2014. En het is ook pas vanaf die datum mogelijk de korting toe te passen in de loonaangifte. De werknemer moet op 1 juli 2014 dan nog wél in dienst zijn. Je kunt in 2014 dus nog maar 1750 premiekorting per werknemer krijgen.

Expliciet werven jong personeel 

Je mag zolang deze regeling geldt, - per hoge uitzondering - expliciet jongeren werven in personeelsadvertenties. 

Voordelen

Deze tijdelijke korting is niet het enige voordeel dat jong personeel je oplevert. 

 • Een jong personeelslid kan je oudere werknemers veel leren. Hun kennis bijspijkeren over nieuwe technologie en social media bijvoorbeeld.

 • Een jonge werknemer kan met een frisse blik kijken naar bestaande processen. Hij of zij komt net uit de schoolbanken en kent nieuwe methodes en toepassingen waar jij je voordeel mee kunt doen.

 • Jong personeel kost sowieso meestal minder geld dan ouder personeel. Ze nemen genoegen met een lager loon.

 • Je bereidt je op tijd voor op de vergrijzing. Als straks al je oudere personeel met pensioen gaat, beschik jij al over verse aanwas. 

Bronnen: MKB Servicedesk, Antwoord voor Bedrijven, UWV.

Auteur

Lenneke Arts