Wat zijn debiteuren?

Het verschil tussen debiteuren en crediteuren
Debiteuren. Misschien heb je de term al een aantal keer horen vallen. Maar wat betekent het nu precies? Waarom moet je dit als ondernemer weten? Een uitleg.
Zo worden samenwerkingen succesvol
Klik hier
Lees het gratis whitepaper
Lees verder
Hoe beperk je financiële risico's?
Klik hier
Lees tips in het whitepaper
Download

Betekenis debiteuren

Een debiteur is een klant die nog moet betalen. Ook wel een 'schuldenaar' genoemd in juridisch jargon. Iemand van wie je nog geld krijgt dus. Zodra er betaald is, spreek je niet meer over een debiteur. De term debiteuren wordt gebruikt in het bedrijfsleven en het gaat dus om de groep klanten die nog moet betalen voor een bepaald product of dienst.
 

Debiteuren en crediteuren

De term debiteuren is niet te verwarren met crediteuren. Je bent crediteur als je nog geld moet ontvangen van een klant. Je bent dan in juridisch jargon 'schuldeiser'.
 
Kortom: je bent een debiteur als je nog geld schuldig bent. Je bent een crediteur als je nog geld moet ontvangen.
 

Debiteurenadministratie

Om inzicht te krijgen in welke klanten er nog moeten betalen, maken veel bedrijven gebruik van een debiteurenadministratie. Zo zien ze wat er nog binnen moet komen aan uitstaand geld en of de afgesproken of wettelijke betaaltermijn gehaald gaat worden door de debiteuren.
 

Debiteurenbeheer

Om te zorgen dat klanten op tijd betalen heb je een goed debiteurenbeheer nodig. Dit gaat over de manier waarop je debiteuren behandeld. Denk aan: herrineringen en aanmaningen sturen, sommeren, telefonisch debiteurenbeheer en een rechtzaak aanspannen. Je kunt ook je debiteurenbeheer uitbesteden aan een incassobureau of een factormaatschappij. Deze kunnen dan het contact met je betalende klant overnemen en zo de kans op betaling verbeteren of zelfs garanderen.

Meer informatie? Download het whitepaper "Financiële risico’s beperken". Nu tijdelijk gratis te downloaden. 

 


Minderheid mkb gebruikt ondernemingsplan om te sturen

Ondernemer houdt cashflow en debiteurenbeheer wel in de gaten
Veel mkb-ondernemers houden prima de vinger aan de pols als het gaat om de bedrijfsinkomsten en -uitgaven. Toch laten ondernemers mogelijkheden liggen...

Mijn klant betaalt niet. Wat nu?

In vier stappen naar succesvol debiteurenbeheer
Veel (zelfstandige) ondernemers liggen er wakker van: een klant die een factuur niet betaalt en weigert duidelijkheid te geven. Intussen vrees je dat...

In vier stappen naar succesvol debiteurenbeheer

Ondernemers lopen 1,5 miljard euro mis
Ondernemers lopen jaarlijks 1,5 miljard euro mis doordat hun facturen niet betaald worden. Een hoop geld in een periode waarin de euro’s niet voor het...

Praat met ons mee op

Van Spaendonck Groep B.V
Postadres
Postbus 90154
5000 LG . Tilburg

Bezoekadres:
Reitseplein 1
5037 AA . Tilburg
Tel: 088 652 00 50

Toegevoegd

U kunt verder winkelen of de bestelling afronden.

Afronden
MKB Servicedesk maakt gebruik van cookies
/7158/cookieverklaring-mkb-servicedesk.htm
 Meer informatie
 Melding sluiten