Wat zijn debiteuren?

Het verschil tussen debiteuren en crediteuren

25 maart 2020 12 november 2020

Debiteuren. Misschien heb je de term al een aantal keer horen vallen. Maar wat betekent het nu precies? Wat betekent een debiteur voor jou als ondernemer?

Check gratis drie klanten op hun kredietwaardigheid

Debiteuren betekenis

Een debiteur is een klant die nog moet betalen. Ook wel een 'schuldenaar' genoemd in juridisch jargon. Iemand van wie je nog geld krijgt dus. Zodra er betaald is, is het geen debiteur meer. De term debiteuren wordt gebruikt in het bedrijfsleven en het gaat dus om de groep klanten die nog moet betalen voor een bepaald product of dienst.

Wat zijn debiteuren en crediteuren?

Debiteuren en crediteuren horen bij elkaar, maar zijn niet hetzelfde. Je bent crediteur als je nog geld moet ontvangen van een klant. Je bent dan in juridisch jargon 'schuldeiser'.

Download:
Een betrouwbare zakenpartner

Kortom: je bent een debiteur als je nog moet betalen. Je bent een crediteur als je nog geld moet ontvangen.

Debiteurenadministratie

Om inzicht te krijgen in welke klanten er nog moeten betalen, maken veel bedrijven gebruik van een debiteurenadministratie. Zo zien ze wat er nog binnen moet komen aan uitstaand geld en of de afgesproken of wettelijke betaaltermijn gehaald gaat worden door de debiteuren.

Debiteurenbeheer

Om te zorgen dat klanten op tijd betalen heb je een goed debiteurenbeheer nodig. Dit gaat over de manier waarop je debiteuren behandeld. Denk aan: herrineringen en aanmaningen sturen, sommeren, telefonisch debiteurenbeheer en een rechtzaak aanspannen. Je kunt ook je debiteurenbeheer uitbesteden aan een incassobureau of een factormaatschappij. Deze kunnen dan het contact met je betalende klant overnemen en zo de kans op betaling verbeteren of zelfs garanderen.

Auteur

Raphael Klees