Wat zijn debiteuren?

Het verschil tussen debiteuren en crediteuren
Debiteuren. Misschien heb je de term al een aantal keer horen vallen. Maar wat betekent het nu precies? Waarom moet je dit als ondernemer weten?

Betekenis debiteuren

Een debiteur is een klant die nog moet betalen. Ook wel een 'schuldenaar' genoemd in juridisch jargon. Iemand van wie je nog geld krijgt dus. Zodra er betaald is, is het geen debiteur meer. De term debiteuren wordt gebruikt in het bedrijfsleven en het gaat dus om de groep klanten die nog moet betalen voor een bepaald product of dienst.
 

Debiteuren en crediteuren

Debiteuren en crediteuren horen bij elkaar, maar zijn niet hetzelfde. Je bent crediteur als je nog geld moet ontvangen van een klant. Je bent dan in juridisch jargon 'schuldeiser'.
 
Kortom: je bent een debiteur als je nog moet betalen. Je bent een crediteur als je nog geld moet ontvangen.
 

Debiteurenadministratie

Om inzicht te krijgen in welke klanten er nog moeten betalen, maken veel bedrijven gebruik van een debiteurenadministratie. Zo zien ze wat er nog binnen moet komen aan uitstaand geld en of de afgesproken of wettelijke betaaltermijn gehaald gaat worden door de debiteuren.
 

Debiteurenbeheer

Om te zorgen dat klanten op tijd betalen heb je een goed debiteurenbeheer nodig. Dit gaat over de manier waarop je debiteuren behandeld. Denk aan: herrineringen en aanmaningen sturen, sommeren, telefonisch debiteurenbeheer en een rechtzaak aanspannen. Je kunt ook je debiteurenbeheer uitbesteden aan een incassobureau of een factormaatschappij. Deze kunnen dan het contact met je betalende klant overnemen en zo de kans op betaling verbeteren of zelfs garanderen.


Vraag niet beantwoord of nog een vraag?

MKB Servicedesk helpt je graag verder!

Mijn klant betaalt niet. Wat nu?

In vier stappen naar succesvol debiteurenbeheer
Veel (zelfstandige) ondernemers liggen er wakker van: een klant die een factuur niet betaalt en weigert duidelijkheid te geven. Intussen vrees je dat...

In vier stappen naar succesvol debiteurenbeheer

Ondernemers lopen 1,5 miljard euro mis
Ondernemers lopen jaarlijks 1,5 miljard euro mis doordat hun facturen niet betaald worden. Een hoop geld in een periode waarin de euro’s niet voor het...

Praat met ons mee op

Van Spaendonck Groep B.V
Postadres
Postbus 90154
5000 LG . Tilburg

Bezoekadres:
Reitseplein 1
5037 AA . Tilburg
Tel: 088 652 00 50

Toegevoegd

U kunt verder winkelen of de bestelling afronden.

Afronden
MKB Servicedesk maakt gebruik van cookies
/7158/cookieverklaring-mkb-servicedesk.htm
 Meer informatie
 Melding sluiten