5 mei Bevrijdingsdag: vrij of niet?

Moet ik mijn winkel op 5 mei gesloten houden of niet?

09 mei 2016

Maandag 5 mei is het Bevrijdingsdag, de dag waarop de bevrijding van Nederland in 1945 wordt herdacht. Op deze dag zijn in veel grote Nederlandse steden bevrijdingsfestivals. Maar wat als je ondernemer bent? Mag je winkel eigenlijk wel open zijn? En hoe zit het met de dodenherdenking?

4 mei

Op 4 mei is het om 20:00 twee minuten stil om de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog te herdenken. De koning legt op dit tijdstip een krans bij het monument op de Dam in Amsterdam. Gevolg van deze herdenking is dat je als ondernemer je winkel om 19:00 moet sluiten. Dus als er in jouw gemeente de koopavond op vrijdag plaatsvindt, kun je deze avond een uur minder lang open blijven. Gemeenten mogen ervoor kiezen van deze regeling af te wijken.

5 mei

Volgens de Winkeltijdenwet is Bevrijdingsdag geen officiële feestdag. Dat betekent dat je als ondernemer niet verplicht bent om je personeel vrij te geven of je winkel te sluiten. Om de vijf jaar, in de zogenaamde lustrumjaren is Bevrijdingsdag wel een nationale feestdag. Dat is dit jaar, in 2010, het geval.

Politieverordening

Per gemeente kan er afgeweken worden van de Winkeltijdenwet. Wanneer er in jouw gemeente een politieverordening van kracht is, ben je als ondernemer wel verplicht je deuren op Bevrijdingsdag gesloten te houden. Met name in de grote steden waar bevrijdingsfestivals worden gehouden zijn veel winkels gesloten. Een overzicht van de locaties van de verschillende bevrijdingsfestivals kun je hier vinden.

Winkeltijdenwet

Alle regels met betrekking tot openingstijden van winkels zijn opgenomen in de winkeltijdenwet. Meer informatie over deze wet kun je hier vinden.