5 mei een vrije dag: hoe moet dat met mijn internationale klanten?

Mag ik mijn personeel verplichten tóch te komen werken?

01 december 2017

Ieder lustrumjaar levert de nationale feestdag 5 mei veel werknemers een vrije dag op. Maar wat doe je wanneer je als ondernemer samenwerkt met internationale partijen? Kun je je werknemers verplichten om alsnog te komen werken?

Het jaar 2015 is een lustrumjaar en betekent voor werknemers vaak een doorbetaalde vrije dag. Veel ondernemers denken daar niet bij na. Steinar Henskes van Bird Control Group stond er niet bij stil dat zijn werknemers wel eens een vrije dag konden hebben. ‘‘Toch stuur ik ze denk ik gewoon naar huis,’’ vertelt Steinar. ‘‘Mijn werknemers zijn net zo gepassioneerd als ik, dus ik gun ze die extra vrije dag.’’

Kun je je werknemers verplichten te komen werken?

Wanneer er in de cao staat dat jouw werknemers recht hebben op een doorbetaalde vrije dag, kun je ze niet verplichten om toch te komen werken. Helaas houden internationale klanten en leveranciers er geen rekening mee dat jij op 5 mei zonder personeel zit.

Je werknemers een vrije dag geven hoeft volgens Steinar niet voor problemen te zorgen:

‘‘Wij doen veel zaken met islamitische landen. In die landen wordt ook op zaterdag gewerkt. In ons bedrijf hebben de werknemers, zoals bij de meeste Nederlandse bedrijven, op zaterdag vrij. Hierdoor zijn wij die dag niet bereikbaar. Daarnaast hebben wij ook veel te maken met tijdsverschil tussen landen waar wij mee samenwerken. Wanneer anderen hun werkdag beginnen, liggen wij nog op bed. Gelukkig valt dit prima te compenseren door soms een paar uur vroeger in de ochtend al te gaan werken.’’

Opties

Wanneer je je personeel op 5 mei echt nodig hebt, kun je proberen met ze te onderhandelen. Zo kan een toeslag op het loon een uitkomst bieden. Veel werknemers zullen dan bereid zijn toch te komen werken. Een andere optie is net als Steinar te vragen of je werknemers 6 mei misschien eerder willen beginnen.

Hebben jouw werknemers recht op een vrije dag?

In de meeste cao’s staat vastgelegd dat 5 mei in de lustrumjaren geldt als vrije dag. Of werknemers moeten worden doorbetaald, hangt af van de cao-partijen. Voorkom dat je voor verrassingen komt te staan en raadpleeg de cao. Zo kom je erachter of jouw werknemers recht hebben op een betaalde vrije dag.